Gudule Winery wil ook restaurant in rangeerstation Thurn & Taxis

© Haven van Brussel
| Het oude rangeerstation op Thurn & Taxis

Wijnmakerij Gudule Winery wil het oude rangeerstation van Thurn & Taxis renoveren en er een nieuw productiegebouw aan vastplakken. Vandaag, dinsdag, buigt de overlegcommissie van Stad Brussel zich over de bouwaanvraag.

De stadswijnmakerij produceert nu vanuit Greenbizz, de incubator voor duurzame bedrijven in Laken. De plek in die loods is ondertussen te krap geworden en er zijn ook geen kelders om de wijn deftig op te slaan. Daarom wil directeur Thierry Lejeune het voormalige rangeerstation op Thurn & Taxis, gelegen naast de Brasserie de la Senne, renoveren en er een nieuw productiegebouw - met kelders - neerzetten.

Hij hoopt de bouwvergunning snel te krijgen zodat de werken over niet al te lange tijd kunnen beginnen en hij in augustus al zou kunnen verhuizen met de productie. “De renovatie van het rangeerstation zal tegen die tijd wellicht nog niet klaar zijn, maar dat is niet zo erg.”

Toeristische trekpleister

In het gerenoveerde rangeerstation komt een ontvangstruimte met winkel, een degustatieruimte, een vergaderzaal en ook een restaurant. “Voor dat restaurant zullen we met een partner samenwerken,” zegt Lejeune.

Het is zijn bedoeling zoveel mogelijk mensen naar de wijnmakerij te krijgen. “Mensen kunnen komen zien hoe wij hier werken, komen proeven, komen eten, wijncursussen komen volgen en ook komen vergaderen. Het wordt een toeristische trekpleister.”

Schuimwijn

Gudule is voorlopig nog altijd de enige wijnmakerij in Brussel. De producent laat druiven overkomen uit een hele reeks Europese landen, Frankrijk, Italië, Spanje, Oostenrijk en Duitsland, en perst en mengt ze artisanaal tot een biowijn met een eigen identiteit.

Tot hier toe bood Gudule drie wijnen aan, rood, wit en rosé. Vanaf 1 november komt daar nog een schuimwijn bij.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?