Helft van pashokjes in kledingwinkels blijft dicht

© PhotoNews
| Door de coronacrisis op bevel van de overheid gedwongen gesloten winkels in de Nieuwstraat (archiefbeeld).

De vakbonden en de werkgeversorganisaties in de handel hebben een reeks afspraken gemaakt over de heropening van de niet-voedingswinkels op 11 mei. Zo zal de helft van de pashokjes dicht moeten blijven.

De drie vakbonden en de werkgeversorganisaties Comeos, UCM en Unizo hebben een plan goedgekeurd met maatregelen voor de heropening. Een aantal maatregelen is dezelfde als in de voedingswinkels, zoals de plexischermen en de beschermingsmaterialen.

Daarnaast zijn er ook specifieke afspraken. Zo moet de helft van de pashokjes in de kledingwinkels gesloten blijven, zegt Kristel Van Damme van vakbond ACV Puls. "De hokjes zullen ook na ieder gebruik gedesinfecteerd moeten worden. Als dat niet mogelijk blijkt, moeten ze allemaal dicht blijven."

Geen parfumstaaltjes of speelhoekjes

Het is volgens Van Damme dus niet ondenkbaar dat klanten in sommige winkels niet zullen kunnen passen. De beauty-winkels zullen dan weer geen staaltjes ter beschikking mogen stellen en ook parfums zullen tijdelijk niet uitgeprobeerd kunnen worden in de winkels.

Als gangen te klein zijn, moet eenrichtingsverkeer toegepast worden. Speelhoekjes voor de kinderen, bijvoorbeeld zoals in meubelketen Ikea, mogen niet gebruikt worden.

De sociale partners lanceren ook een oproep om de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen om de sociale distancing in de winkelstraten en winkelcentra te laten naleven, zeggen ze in een persbericht. Klanten wordt gevraagd de afstandsregels nauwgezet na te leven en om concentraties te vermijden om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?