Hip hotel in Sint-Hubertusgalerij

© Ivan Put

In de Beenhouwersstraat, om de hoek bij de Librairie Saint-Hubert, heeft de Parijse Nadine Flammarion het viersterrenhotel Hotel des Galeries ingericht. De 23 kamers, spijtig genoeg zonder airco, zijn hip met - vier hoog - prachtige uitzichten over het centrale Ilot Sacré. Een verbinding in de Koningsgalerij leidt tot het geïntegreerde restaurant Comptoir des Galeries, dat nu al passanten lokt.

 

N a de faling in 2005 van hotel Aux Arcades in de Beenhouwersstraat 38 was het even zoeken hoe de wirwar aan achterhuizen, verbonden met de Champagnothèque in de Koningsgalerij, kon worden gemoderniseerd. De hele site is samen met de Sint-Hubertusgalerijen (1836) geklasseerd en eigendom van de vennootschap Galeries Royales Saint-Hubert.

Op de hoek van de arcade met de Beenhouwersstraat exploiteert de familie Flammarion, erfgenaam van de gelijknamige uitgeverij, al sinds midden jaren 1990 de boekhandel Sint-Hubertus. Nadine Flammarion, die al twee hotels in Frankrijk heeft (in Parijs en La Baule, JMB), had interesse. Daarom nam de Galeries Royales Saint-Hubert het initiatief om de rimram aan achterpanden met koertje en niveauverschillen te vertimmeren tot een aaneensluitend hotel-restaurant in L-vorm. De hotelingang bevindt zich in de Beenhouwersstraat, de restaurantingang in de Koningsgalerij.

Na veel bijsturing door Monumenten en Landschappen van het Brussels Gewest, zoals onder meer die voor parketbehoud in een zeventiende-eeuws voorhuis, werd midden 2012 een bouwtoelating afgeleverd. Vorige week, amper twee jaar na de vergunningen, ging het Hotel des Galeries open. Flammarion kreeg een langdurig, hernieuwbaar huurcontract voor exploitatie. Alle winkels en appartementen van het hele galerijencomplex moeten het trouwens met huurcontracten doen. De vennootschap-eigenaar verkoopt geen meter grond.

Glimlach
Nadine Flammarion leidt de volgende weken zelf de opstart van het hotel in goede banen; vooral Franse pers wordt al gretig onthaald. “De grote werken zijn door de eigenaar bekostigd, de afwerking door ons. Die betrof verschillende miljoenen euro (een precies bedrag wil ze niet communiceren, JMB). We wilden een hôtel de charme, confort, simplicité, chic,... met een licht scandinavische look, omdat we van heldere pastelkleuren houden en van bleek hout. De toerist moet hier gepersonaliseerd worden onthaald. Van mijn personeel verwacht ik dat het minstens Frans en Engels spreekt, Spaans is meegenomen. Nederlandssprekenden vond ik niet. Goed personeel moet de feeling hebben om de klant met de glimlach te helpen, door bijvoorbeeld een kapper, apotheek of cinemazaal te zoeken. Kortom, alles wat het verblijf aankleedt.”

Haar dochter, architecte Camille Flammarion, en binnenhuisarchitecte Fleur Deleselle hebben de inrichting verzorgd, inclusief kleine zitpatio en restaurantverrières.

Gepersonaliseerde kamers
Vooral de afwerking bleek niet evident. Daarbij speelde het feit dat de kamers, telkens met dressing, apart toilet, bad en douche, weliswaar gemiddeld allemaal 20 tot 30 vierkante meter groot zijn maar - door de vele niveauverschillen van de achterhuisjes - tegelijk nooit identiek zijn, een belangrijke rol. Daarnaast zijn er drie suites (300 en 350 euro), waarvan eentje zelfs een privaat terras heeft.

Om bij een andere duplexsuite te geraken moet je vier hoog een luchtbrugje over. Over het gepersonaliseerde karakter van de inrichting zegt Flammarion: ”Mijn dochter heeft keramiektegels voor de badkamers ontworpen, en ook modulaire bijzet- en nachttafeltjes. Ze werden speciaal voor dit hotel vervaardigd in de Ateliers Fauvel in Normandië.” Flammarion nam ook Julien Burlat van toprestaurant Le Dôme in Antwerpen in de arm, om het geïntegreerd restaurant Comptoir des Galeries te exploiteren. De restaurantingang met bar ligt in de Koningsgalerij zelf, en lokt door enkele buitentafeltjes al meteen volk.

www.hoteldesgaleries.be www.comptoirdesgaleries.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?