Honderdtal UPS-werknemers voert actie tegen banenverlies

© Google

Een honderdtal werknemers van de vestiging van koerierdienst UPS in Diegem voeren sinds vrijdagochtend actie uit protest tegen het plan van de directie om 94 jobs te schrappen. De actievoerders blokkeerden eerst een tijdlang een onderaannemer in Mechelen en trekken momenteel naar de hoofdzetel van UPS Europe aan de Arianelaan in Sint-Lambrechts-Woluwe.

"Omdat de directie vreesde dat het personeel van Diegem omwille van de aankondiging gisteren in staking zou gaan, heeft men de verdeling van de pakjes voor vandaag uitbesteed aan een onderaannemer in Mechelen. De chauffeurs in Diegem zaten dus vandaag zonder werk. Met de blokkade van die onderaannemer wilden ze op een ludieke manier duidelijk maken dat ze op zoek zijn naar 'hun pakjes", aldus vakbondssecretaris Hans Elsen (LBC-NVK).

Met de actie aan het Europees hoofdkantoor in Sint-Lambrechts-Woluwe willen de werknemers volgens Elsen hun eis kracht gaan bijzetten dat de herstructurering niet gepaard mag gaan met naakte ontslagen. De vakbonden lieten gisteren reeds verstaan dat ze pas bereid zullen zijn om de sociale onderhandelingen in het kader van de wet-Renault op te starten als de directie garanties geeft dat er geen naakte ontslagen vallen.

'Puur winstbejag'

UPS stelt in ons land 1.200 mensen te werk, verspreid over zeven vestigingen, waarvan een 900-tal in Diegem. Naast 48 administratieve functies die in de toekomst elders in Europa zullen worden ingevuld, wordt ook de nachtshift in Diegem geschrapt. Deze activiteit verhuist naar Eindhoven. "Het doel is de efficiëntie op te drijven en de verwachtingen van de klanten beter te beantwoorden", aldus UPS-woordvoerster Ingrid Van der Zalm.

Volgens de vakbonden werd deze beslissing genomen 'uit puur winstbejag'. "Het gaat goed met UPS en bij uitbreiding met de ganse sector. Waarom er dan 94 mensen hun job verliezen? De reden is niet omdat er minder werk is. Het is een verhaal van puur winstmaximalisatie, van een bedrijf dat nog meer winst wil maken", aldus Elsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?