Hotels gaan voor sterretje minder

Er zijn nog een tiental vijfsterrenhotels over in Brussel, terwijl het er in 2008 nog zestien waren. Luxehotels vragen steeds vaker zelf om een ster te verliezen, want dat levert meer winst op. "Bedrijven willen niet dat hun personeel nog in vijfsterrenhotels verblijft."

De jongste jaren vroegen onder meer Sheraton, Renaissance Brussels Hotel, Marriott, Bristol St├ęphanie, Plaza Hotel en Warwick Barsey om een devaluatie: ze gingen van vijf sterren naar vier.

Want een viersterrenhotel draait tegenwoordig beter dan eentje met een ster meer, zo blijkt. Verantwoordelijke is in de eerste plaats de economische crisis.

"Ondernemingen willen niet dat hun personeel nog in vijfsterrenhotels verblijft", zegt Marc Schouppe, verantwoordelijk voor toerisme in de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof). Vooral Amerikaanse farmaceutische bedrijven, die geregeld congressen houden in Brussel, hebben daarbij een grote invloed gehad.

Dat merken ze ook bij de Brussels Hotel Association. "Van de ene dag op de andere hebben bedrijven beslist dat enkel viersterrenhotels nog konden", aldus secretaris-generaal Rodolphe Van Weyenbergh in La Capitale. "De hotels hebben geen andere keuze gehad dan zich aan te passen."

Zelfde service, zelfde prijs
Een devaluatie naar vier sterren brengt nog meer voordelen met zich mee. "De hotels moeten aan minder criteria voldoen; een bagageservice of receptie de klok rond is bijvoorbeeld niet meer nodig. Er worden ook minder belastingen geheven op viersterrenkamers", zegt Schouppe.

Maar bij sommige hotels is er, behalve de ster, niets veranderd. "Dit was een puur strategische keuze", zegt Laurent De Kerf van Plaza Hotel. "We hebben nog steeds dezelfde service. Maar bedrijven willen geen vijfsterrenhotels meer, dus hebben we een aanvraag ingediend om een viersterrenhotel te worden. Maar we voldoen nog altijd aan de vijfsterrencriteria."

Ook de prijs van een kamer gaat niet per se omlaag als het hotel een ster verliest. "Dat leidt soms tot absurde toestanden", vindt Schouppe. "Soms is een vijfsterrenhotel goedkoper dan eentje met vier sterren. Maar de bedrijfsleiders kijken blijkbaar enkel naar het aantal sterren in plaats van naar hoeveel het hen nu eigenlijk gaat kosten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?