Steigenberger Grand Hotel Stefaniaplein Place Stéphanie toerisme

| Het luxueuze vijfsterrenhotel Steigenberger Wiltchers' Grand Hotel bij het Stefaniaplein in Brussel.

Housekeepingpersoneel van luxehotel Steigenberger staakt

© Belga
30/11/2021

In het Brusselse luxehotel Steigenberger Wiltcher's, aan de Louizalaan, wordt dinsdag actie gevoerd door het personeel dat de kamers schoonmaakt. Ze hebben het werk neergelegd en een vijftigtal van hen bezetten de inkomhal van het hotel. De actie, gericht tegen een aangekondigde herstructurering, zou nog de hele dag duren.

De directie van het hotel kondigde voor de zomer aan dat er 85 banen moeten verdwijnen. Een aantal taken, waaronder de schoonmaak en de uitbating van het restaurant, zouden worden uitbesteed. Tegen die plannen werd dinsdag actie gevoerd. In de inkomhal van het hotel werden slogans gescandeerd en een fluitconcert gehouden.

Mogelijk zal er ook de volgende dagen nog protest zijn, verklaarde vakbondsafgevaardigde Didier Mvula (ACV/CSC). Hij verwijst naar een rendabiliteitsstudie van de directie waaruit blijkt dat elk lid van het housekeepingpersoneel meer kamers zou moeten schoonmaken. "Het personeel wil dat niet alleen de boekhouding telt."

De directie wijst er op haar beurt op dat de hotelsector nog altijd lijdt onder de coronacrisis. De jongste tijd zijn er weer veel annuleringen door de vierde golf, zegt algemeen directeur Michel Cottray. "Om ons bedrijf veilig te stellen, waarvan de verliezen in de miljoenen lopen, moeten we werken aan variabele kosten."

Hij wijst erop dat de procedure-Renault nog altijd loopt (die collectief ontslag regelt en bedrijven verplicht hun personeel te informeren en te consulteren, red.) en dat er de voorbije vijf maanden zelfs alternatieve voorstellen op tafel lagen die het niet gehaald hebben. "We bereiken een punt waarop we de consultatieronde afsluiten en naar de volgende fase overgaan."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni