Inkomenskloof met Vlaanderen zal blijven groeien

© BISA

De laatste projecties van het Brussels Instituut voor de Statistiek (BISA) zien het beschikbaar inkomen in Brussel verder dalen tegenover de twee andere gewesten. In 1990 lag dat inkomen nog boven dat van Vlaanderen, de komende jaren duikt het duidelijk onder het inkomen in Wallonië.

De projecties van het BISA (volgens het HERMREG-model van het federaal planbureau) tonen hoe de negatieve trend voor het Brussels gewest blijft aanhouden tot 2018. Het beschikbaar inkomen in Brussel stijgt veel minder snel dan in de andere twee gewesten (zie grafiek).

Suburbanisatie
Het BISA wijt de evolutie aan verschillende factoren. De eerste is de suburbanisatie of stadsvlucht, waarbij inwoners uit de middenklasse en de hogere inkomensklasse naar de stadsrand trekken.

Een tweede belangrijke factor is de bevolkingstoename, die veroorzaakt wordt door hogere geboortecijfers en meer immigratie dan in de andere gewesten. Jongeren en migranten van buiten de 15 historische EU-landen hebben het moeilijker op de arbeidsmarkt.

De cijfers tonen overigens ook hoe de Brusselaars gemidddeld minder inkomen incasseren uit sociale uitkeringen dan de andere gewesten. De belangrijkste verklaring daarvoor is dat ze minder pensioenuitkeringen krijgen.

Bevolkingsgroei
Hetzelfde BISA-document ziet de bevolking van het gewest overigens aangroeien tot 1.241.800 mensen in 2018. Dat zijn bijna 60.000 mensen meer dan vandaag.

De werkloosheidsgraad zou de volgende jaren niet meer aanzienlijk groeien. In 2018 voorspelt de projectie een werkloosheidsgraad van 20,2 procent.

 

 

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?