Inkomenskloof tussen Brussel en Vlaanderen blijft groeien

Ook in 2009 bleef de inkomenskloof tussen Vlaanderen enerzijds en Wallonië en vooral Brussel anderzijds groeien. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor Nationale Rekeningen.

De krant De Morgen nam de cijfers, die een beeld geven van het inkomen uit arbeid én vermogen (na belastingen sociale bijdragen en uitkeringen), onder de loep.

De gemiddelde Vlaming verdiende vorig jaar netto 1.621 euro per maand, zo blijkt. Dat is 11 procent meer dan de Brusselaar, die het met 1.456 euro moest doen. En dat in een stad waar huisvesting net een pak duurder is.

De kloof met Wallonië is volgens de cijfers van het Instituut nog groter. De Waal houdt gemiddeld 1.385 euro over per maand of 17 procent minder dan de Vlaming.

De evolutie van de voorbije tien jaar toont dat vooral de kloof tussen Brussel en Vlaanderen de voorbije tien jaar groeide. In 1999 bedroeg die immers slechts 5,1 procent.

De kloof voor het primaire inkomen - voor belastingen, sociale bijdragen en uitkeringen - is overigens nog een pak groter. Vlaanderen heeft er een voorsprong van 14,7 procent op Brussel en 24,5 procent op Wallonië, schrijft De Morgen.

Uit de cijfers van het instituut blijkt verder dat de Brusselse economie het best weerstond aan de crisis. De Vlaamse economie kromp in 2009 met 3,4 procent en dat is niet weinig. De Waalse ging 3,1 procent achteruit en de Brusselse beperkte de schade tot een half procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?