Inspectie legt sociale fraude en mensenhandel bloot

nagelstudio.jpg
© Robert Batina (Flickr Creative Commons)
| Bij een vorige controle-actie viseerde de sociale inspectie nagelstudio's, waar veel sociale fraude werd vastgesteld.
© Robert Batina (Flickr Creative Commons)
| Bij een vorige controle-actie viseerde de sociale inspectie nagelstudio's, waar veel sociale fraude werd vastgesteld.

Na een uitgebreide arbeidsinspectie vorige week bij handcarwashes, nagelsalons en restaurants, is bijna de helft van de gecontroleerde zaken in het Brusselse verzegeld. Zeven op de tien gecontroleerde werknemers bleken niet aangegeven bij de RSZ. Bij twee van de 18 gecontroleerde handelszaken bestaat zelfs een vermoeden van mensenhandel.

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) en de politie hebben in heel België 149 handelszaken gecontroleerd op inbreuken op de arbeidswetgeving. In Brussel kregen 18 ondernemingen, met in totaal 41 werknemers en 17 zelfstandigen in dienst, een controleteam over de vloer. Vooral 'handcarwashes', exotische restaurants, massagesalons en naaiateliers werden geviseerd.

Zeven op de tien gecontroleerde werknemers bleken niet aangegeven bij de RSZ, drie op tien waren niet-EU-burgers die illegaal aan het werk waren. Er werden ook overtredingen vastgesteld op de regelgeving over deeltijdse arbeid. Twee zelfstandigen werkten zonder geldige beroepskaart. Bijna de helft van de gecontroleerde arbeidskrachten die illegaal aan het werk waren (15 op 35) waren aan de slag in Brussel.

De sociale inspectie gebeurt niet lukraak. De RSZ heeft een zogenaamd detectieteam, dat dubieuze praktijken opspeurt. De meest risicovolle ondernemingen krijgen daardoor makkelijker een controleteam over de vloer. Toch blijven de inbreuken verrassen. "De resultaten zijn opmerkelijk, omdat het aantal en de ratio van de vaststellingen van inbreuken bij deze actie merkelijk hoger lagen dan bij de gemiddelde controles," zegt RSZ-woordvoerder Kris Wils aan BRUZZ.

Mensenhandel

Bij twee van de ondernemingen, waaronder een handcarwash, vermoedde de inspectiedienst zelfs mensenhandel. Zeven van de 18 ondernemingen, ruim één op de drie gecontroleerde zaken, werden meteen gerechtelijk verzegeld. Het gaat onder meer om een naaiatelier, twee massagesalons en de frauduleuze handcarwash. Er is sprake van ernstige sociaal-rechterlijke inbreuken en economische uitbuiting. De RSZ spreekt ook over bijdrage- en uitkeringsfraude.

In november 2017 deed de sociale inspectie een gelijkaardige inval in de Centrumgalerij in hartje Brussel, vlakbij het Muntplein. In die galerij liggen veel nagelsalons die spotgoedkope diensten aanbieden en mensen te werk stelt met dubieuze voorwaarden. Bij de actie in november controleerde de politie vijftien handelszaken. Toen moest één solarium sluiten.

Internationaal

De sociale controle verliep in nauw overleg met Europol. "Gedurende de hele actieweek was een Belgische sociale inspecteur aanwezig op het coördinatiecentrum bij Europol in Den Haag, die met collega-inspecteurs van andere EU-landen vlot en snel informatie kon delen, en die kan vragen specifieke onderzoeken in te stellen in andere landen," laat de RSZ nog weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?