Iris-artsen behandelen rijke patiënten elders

Johan Denis, Steven Vandenbergh
© Brussel Deze Week
18/06/2008
Artsen uit de Brusselse openbare ziekenhuizen, de Irisziekenhuizen, nemen 'hun' rijke patiënten mee naar duurdere ziekenhuizen. Terwijl de geneesheren aan die doorverwijzingen verdienen, betalen patiënt en belastingbetaler de rekening. Artsen binnen en buiten Iris hekelen de praktijk.

Verschillende geneesheren, verbonden aan de Irisziekenhuizen, versluizen al jarenlang patiënten naar andere ziekenhuizen om ze daar te behandelen. Vooral rijke patiënten en patiënten die over een privéhospitalisatieverzekering beschikken, zijn geliefd.

De doorverwijzingen zijn veelal niet medisch noodzakelijk, maar van financiële aard, omdat in die andere ziekenhuizen doorgaans (fors) hogere prijzen gelden. "In de duurste Brusselse ziekenhuizen, zoals het Erasmusziekenhuis en Kliniek Edith Cavell, betaal je per opname in een eenpersoonskamer tussen de duizend en tweeduizend euro aan ereloonsupplementen," zegt Marc Justaert, de voorzitter van de Christelijke Mutualiteiten.

Verschillende Irisartsen voeren in concurrerende ziekenhuizen lucratieve ingrepen uit, onder andere in specialisaties als oogheelkunde, orthopedie en neus-, keel- en oorziekten. De patiënt betaalt in die ziekenhuizen meer, de arts strijkt zelf meer op - en de openbare ziekenhuizen lopen inkomsten mis. De praktijk bestaat al sinds de oprichting van de Iriskoepel, de koepel van de vijf openbare ziekenhuizen.

Artsenstatuut
Myriam De Bie, algemeen directeur van de private ziekenhuisgroep Europaziekenhuizen, zegt dat het gedateerde artsenstatuut een probleem vormt. "In de openbare ziekenhuizen weten ze dat het artsenstatuut een zwak punt is, maar ze hebben niet de politieke moed om daar iets aan te doen." Een goed geplaatste Irisarts, die anoniem getuigt uit vrees voor zijn baan, bevestigt de praktijk: "Ik hoor daarover (over de doorverwijzingen, red.) regelmatig klachten. Zelfs van personeel uit het ziekenhuis. De directie van de openbare ziekenhuizen heeft de laatste twintig jaar al verschillende pogingen ondernomen om het artsenstatuut te wijzigen, maar ze is er nooit in geslaagd om dat tot een goed einde te brengen."

Sinds zijn oprichting in 1996 is de Iriskoepel verlieslatend. De voorbije drie jaar samen tekenden de Irisziekenhuizen een tekort op van meer dan 50 miljoen euro. Die put past het Brussels Gewest - dus indirect de Brusselse belastingbetaler - telkens bij.

Gevraagd naar de tekorten haalde Yvan Mayeur (PS), de ex-voorzitter van de Irisziekenhuizen, steeds de sociale functie van de openbare ziekenhuizen aan. Toch zorgen de doorverwijzingen evenzeer voor een groot inkomstenverlies.

Perrine Marchal, persmedewerkster van de huidige voorzitter van de Irisziekenhuizen, Philippe Close (PS), wil enkel dit kwijt: "Het probleem was eigenlijk dat bepaalde artsen ook nog privé-activiteiten hebben. Nu willen we op papier zetten wat kan en niet kan als arts binnen de Irisstructuur."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni