Jongeren lenen makkelijker bij Woningfonds

Het wordt makkelijker voor mensen jonger dan 35 om een goedkope lening te krijgen via het Woningfonds. Die Booster-lening moet meer middenklassengezinnen in de stad houden. Dat maakte Brussels staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo) bekend.

Via het Woningfonds kunnen mensen een voordelige hypothecaire lening afsluiten. Voor jongeren onder de 35 worden de voorwaarden voor zo'n lening nu versoepeld, hun inkomen mag hoger liggen en de lening mag groter zijn. Het initiatief werd Booster-lening gedoopt. Dat staat in de nieuwe beheersovereenkomst tussen het Fonds en het Brussel Gewest.

"We verhogen het inkomensplafond waardoor meer mensen in aanmerking komen voor de reeds bestaande leningen van het Woningfonds en we verminderen de rentevoet voor mensen jonger dan 35 jaar om duidelijk te maken dat we voor die groep werken en investeren," zegt staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo).

Voorbeeld: een jong gezinnetje dat samen 2520 euro netto verdient, valt voortaan niet meer uit de boot bij het Woningfonds. Zij kunnen een boosterlening krijgen tegen een rente van 3,5 procent. Kopen zij een flat van 170.000 euro, dan betalen zij maandelijks 846 à 758 euro af. Bij een bank - met haar hogere rentevoeten - zouden die afbetalingen 861 tot 1059 euro per maand bedragen.

De maatregel is bedoeld om jonge tweeverdieners in de stad te houden. "Brussel zal in de toekomst het gewest worden met het grootste aantal jonge gezinnen. Vooral de gezinnen uit de middenklasse zijn geneigd om buiten het gewest te gaan wonen wegens een gebrek aan betaalbare koopwoningen. Om de fiscale inkomsten niet te laten zakken, moeten we deze mensen echter in de stad houden. Zeker omdat we zullen evolueren naar een grotere responsabilisering van gewesten en gemeenschappen."

Naast de Booster-lening lanceerde Doulkeridis ook de Eco-lening. Bij de toekenning van een lening door het Woningfonds zal daarbij systematisch een energiescan worden uitgevoerd die bepaalt welke investeringen er kunnen gebeuren om de energieprestatie van het pand te verbeteren. Op basis van deze scan zal het Fonds een renteloze financiering van de investeringen voorstellen aan de koper van de woning.

Beide leningen zullen beschikbaar zijn vanaf de tweede helft van dit jaar. Het Woningfonds voorziet dit jaar geld voor duizend goedkope leningen.

Oppositiepartij SP.A vindt het positief dat de regering de middenklasse naar de stad wil halen maar heeft toch een bedenking. "Wonen in Brussel is veel meer dan de aankoop van een huis," aldus parlementslid Elke Roex. "Wat we missen in deze regering is een globaal verhaal, een écht middenklassebeleid."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?