'Kaap van 700.000 jobs overschreden'

De Brusselse werkloosheid mag dan historisch hoog zijn, ook het aantal jobs in het gewest is dat. Voor het eerst werd de kaap van de 700.000 arbeidsplaatsen overschreden. Voor minister van Werk Benoît Cerexhe (CDH) het bewijs dat de regering goed werk levert.

Cerexhe nam contact op met La Libre Belgique om de cijfers van de FOD Economie bekend te maken. Eind 2009 bedroeg het aantal jobs in Brussel 696.174 tegenover 686.527 een jaar eerder. Het aantal jobs in het gewest neemt al toe sinds 2003. "Aan het groeiritme van de voorbije jaren betekent dat dat er in Brussel vandaag voor het eerst meer dan 700.000 banen zijn," is de conclusie van Cerexhe.

De minister wijst erop dat ook het aantal Brusselaars met een job historisch hoog ligt, tenminste in absolute aantallen. Voor het eerst zijn immers meer dan 400.000 bewoners van het gewest aan het werk.

Pendelaarsaandeel daalt
Opmerkelijk: het aantal banen in het gewest dat door Brusselaars wordt ingenomen steeg de voorbije tien jaar. In 2000 namen Vlamingen en Walen 55 procent van de jobs in Brussel in. In 2009 waren dat er nog 51,4 procent.

De cijfers van de minister veranderen nog steeds niets aan de nuchtere vaststelling dat er nog nooit zoveel werklozen waren in Brussel zelf. In absolute aantallen, maar ook procentueel. Eind september bedroeg de werkloosheidsgraad in het gewest 21,8 procent, goed voor ruim 111.000 Brusselaars.

Cerexhe wijst op de demografische invloed op de cijfers. De razendsnelle bevolkingsaangroei in het gewest betekent ook dat er elke maand 750 bijkomende Brusselaars hun intrede doen op de arbeidsmarkt. Een groot deel van hen is nog steeds laaggeschoold of zonder diploma.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?