Kantoorleegstand zakt tot 8,3 procent

© brusselnieuws.be
05/03/2013
In de loop van 2012 is de kantoorleegstand in Brussel met 0,9 procent gedaald tot 8,3 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van de Gomb (Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij Brussel).

De daling in 2012 was groter dan in 2010 en 2011, toen de leegstand telkens met 0,3 procent afnam.

In de centrale Brusselse wijken bedraagt de leegstand nu 6,5 procent. Dat is een half procent meer dan het percentage dat makelaars als structureel normaal beschouwen. Ook in de wijken buiten het centrum daalde de leegstand, tot 13 procent.

Leopoldswijk
Dit jaar heeft de Gomb speciale aandacht voor de Leopoldswijk, ook bekend als de Europese wijk. Daar is de leegstand omvangrijk (12 procent) en structureel. Meer dan de helft van de lege kantoren staat al meer dan vier jaar te koop of te huur. De Gomb verklaart de leegstand door een structureel overaanbod. Er is bovendien ook een verborgen leegstand van 10 procent. "Het gaat om kantoren die wachten op renovatie of op een nieuwe huurder die al bekend is."

Ondanks de dalende trend noemt de Gomb de leegstand "verontrustend". Ruim de helft van de lege kantoren 639.000 vierkante meter "wordt al meer dan drie jaar zonder succes gecommercialiseerd".

Ombouw tot woningen
Minister-president Charles Picqué (PS) pleit voor nog meer reconversie van kantoren tot bijvoorbeeld woningen. "We moeten dat blijven aanmoedigen, zowel om de markt te saneren als om de productie te stimuleren van woningen die nodig zijn om het hoofd te bieden aan de sterke bevolkingsgroei."

Voor 2013 voorspelt de Gomb een verdere afname van de leegstand: het aanbod daalt, en de vraag "zou gezien de economische stilstand niet stijgen". In haar studie verwijst de Gomb onder meer naar de Zenith-toren in de Noordwijk, die na drie jaar nog steeds grotendeels leegstaat. "Dat zet aan tot denken. Op twee jaar tijd is het aandeel van investeringen in kantoren van 55 naar 40 procent gedaald in het voordeel van retail, residentieel vastgoed en vastgoed voor de gezonheidssector."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni