Kantoorruimte zo groot als Sint-Joost op overschot

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
12/08/2009
Bijna een miljoen vierkante meter lege kantoor- oppervlakte in de hoofdstad is niet onmiddellijk beschikbaar. Dat is een oppervlakte zo groot als Sint-Joost-ten-Node. Tegenover vijftien jaar geleden worden er wel meer kantoren gerenoveerd.

Dat valt af te leiden uit cijfers van de GOMB, de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij Brussel, uit het jaarlijkse rapport Overzicht van het kantorenpark: leegstand en verborgen leegstand.

Er staat twee miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg in Brussel, dat cijfer is al een tijdje bekend. Bij meer nauwgezette ontleding blijkt dat 1,2 miljoen vierkante meter daarvan wel leegstaat, maar onmiddellijk beschikbaar is. In mensentaal: een bedrijf kan er zonder al te grote kosten intrekken.

Maar dat betekent ook dat een klein miljoen vierkante meter niet beschikbaar is. Hiervan is de toekomst onzeker, want die kantoren moeten immers grondig opgeknapt worden.
Laat ons even recapituleren: twee miljoen vierkante meter kantoorruimte staat leeg in Brussel. Ruim de helft daarvaan is op de markt gebracht en dus makkelijk toegankelijk. De andere helft is niet direct toegankelijk, onder andere omdat ze in slechte staat verkeert.

Vergelijken

Op vijftien jaar tijd zijn er evenwel enkele veranderingen zichtbaar in de Brusselse kantorenmarkt. Het studiebureau BRAT vergeleek, in opdracht van de GOMB, het jaar 2008 met het jaar 1994, en dat leidt tot opmerkelijke vaststellingen. Volgt u even mee.
Er worden anno 2008 veel meer leegstaande kantoren gerenoveerd dan in de jaren negentig: 19 procent in 2008 tegenover slechts 3,5 procent in 1994. Er zijn ook minder kantoren in abominabele staat: dertig procent van de lege kantooroppervlakte in 1994 vereiste ingrijpende renovatiewerkzaamheden, tegenover 24,5 procent in 2008.

Positieve evolutie
In 1994 was het economische klimaat weliswaar gunstiger dan vandaag. Al was men toen niet gerust in het grote aantal te renoveren kantoren.
"We kunnen er voorzichtig gewag van maken dat er een positieve evolutie in gang is gezet door meer leegstaande gebouwen te renoveren," zegt Bart Hanssens van de GOMB. "Maar het is maar de vraag wat de impact van de crisis op de Brusselse kantorenmarkt zal zijn. Dat zeggen de cijfers uit 2008 nu eenmaal niet. Het wordt dus afwachten."
Het volgende rapport van de GOMB wordt verwacht in het najaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni