Kantoren voor coworking openen in sneltempo in Brussel

Les Coiffeuses de Bruxelles is de eerste coworkingspace voor kappers in Brussel.

Het aantal flexibele werkplaatsen voor freelancers, werknemers of andere professionals zal de komende maanden fors toenemen in Brussel. De eerste drie maanden van 2018 kwam er al 18.000 vierkante meter kantoorruimte bij, en verschillende aanbieders van coworking kondigen nog meer nieuwe projecten aan.

Coworking was tot twee jaar geleden een nieuw, maar relatief uitzonderlijk fenomeen. Nu wordt het almaar meer gemeengoed om werk te verrichten tussen niet-collega's vanop een flexibele werkplek ergens in een coworkingspace in de stad.

Aanbieders van coworking kondigen dan ook meerdere nieuwe projecten aan, zo blijkt uit een oplijsting van De Tijd. In 2017 werden voor 32.000 vierkante meter contracten getekend. De eerste drie maanden van 2018 kwam daar al 15.000 vierkante meter bij.

Investering

Het Nederlandse Spaces opende recent een site in Diegem, vlak bij de luchthaven, en richt in oktober een ruimte in hartje Brussel in (Belliardstraat, 4.400 vierkante meter). In 2019 wil de aanbieder nog eens 4.500 vierkante meter openen in Brussel onder de noemer 'Spaces Stock Exchange'.

Fosbury & Sons heeft drie nieuwe kantoren in Brussel in de steigers staan. Fôrets de Soignies (7.000 vierkante meter), Seven op de Albert II-laan in de Noordwijk (5.000 vierkante meter), en een ruimte in Groot-Bijgaarden (3.000 vierkante meter).

Tribes, dat al een coworkingplek aan de Marnixlaan en de Louizalaan heeft, wil minstens tien ruimtes openen in Brussel. Twee nieuwe zijn al concreet, aan de Koloniënstraat en aan de luchthaven, wat de totale capaciteit op 12.000 vierkante meter zal brengen.

Goedkoop is het aanbieden van coworkingruimtes niet. De investering (huren en inrichten) in een locatie van zo'n 5.000 vierkante meter bedraagt tussen 1 en 1,5 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?