190318 actie bnppf klimaat

| Actievoerders blokkeerden verschillende ingangen van het gebouw

Klimaatblokkade bij Brussels BNP Paribas Fortis-gebouw ontbonden

TD
© Belga
18/03/2019
Updated: 18/03/2019 13.09u

De actie van klimaatactivisten voor het investeringskantoor van BNP Paribas Fortis is maandag omstreeks de middag beëindigd, zo bevestigt een woordvoerster van de bank. Er kwam bemiddeling van de politie aan te pas en de actievoerders hebben hun blokkade opgeheven.

Tientallen activisten van Act for Climate Justice hadden maandagochtend, samen met een aantal zogenoemde gele hesjes, het investeringskantoor van BNP Paribas Fortis naast het Noordstation in Brussel geblokkeerd. Ze ketenden zich vast aan betonnen vaten voor de deuren van het gebouw. De actievoerders verwijten de banken "miljarden te investeren in de sector van fossiele brandstoffen, waardoor ze elke ambitieuze verandering tegenhouden".

Rond de middag werd de actie stopgezet.

Stickers

Naast de actie bij de kantoorgebouwen werden op meer dan 250 bankautomaten stickers gekleefd met de boodschap dat banken - die gered zijn met belastinggeld - de klimaatvernieling voortzetten. "De actievoerders hebben de krachten gebundeld om sociale, fiscale en klimaatrechtvaardigheid te eisen, zodat elke burger een waardig leven kan leiden," klinkt het in een persbericht.

"De verantwoordelijken voor sociale ongelijkheid en klimaatverandering zijn dezelfde: multinationals en de financiële sector die enorme winsten boeken op de kap van de werknemers en het klimaat," aldus de actievoerders. Volgens hen investeren de banken miljarden in de sector van fossiele brandstoffen "waardoor ze elke ambitieuze verandering tegenhouden". Milieumaatregelen van de overheid zouden dan ook moeten worden gefinancierd door de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering, "niet door de meest kwetsbaren in onze samenleving."

Er waren maandag ook nog acties bij Total in Feluy in Henegouwen en bij Cargill in de haven van Gent. De actie bij Total startte zondagnacht al. Vrachtwagens kunnen de opslagplaatsen niet bereiken. Het is niet de eerste keer dat de gele hesjes daar een blokkade oprichten, zij krijgen nu dus de steun van klimaatactivisten.

https://www.facebook.com/ActForClimateJustice/videos/3006184092755762/

Een Facebook-video over de actie van organisatie Act For Climate Justice.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Milieu , klimaatbetogers , BNP Paribas Fortis , gele hesjes , Act for Climate Justice

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni