Korte handelshuurovereenkomsten voor pop-upzaken worden mogelijk in Brussel

In het succesvolle centrum L'Auberge Espagnole in Etterbeek kunnen ondernemers pop-upwinkels starten.

Het wordt gemakkelijker om voor enkele maanden een pop-upwinkel te openen in een leegstaand Brussels handelspand. Daarover werd vrijdag een ordonnantie goedgekeurd.

De regelgeving ligt in de lijn van de Vlaamse en Waalse decreten ter zake. Enkel PVDA stemde tegen.

De huurovereenkomst van korte duur moet het voor niet gevestigde ondernemers in de toekomst mogelijk maken nieuwe ideeën of producten uit te testen, een klantenbestand uit te bouwen, nieuwe verkooptechnieken uit te proberen, ervaring op te doen en een goede reputatie op te bouwen. Pop-upzaken worden vaak gebruikt om een nieuw concept of een nieuw product te lanceren, een nieuwe markt of doelgroep aan te boren. Voor sommige verkopers is dit ook een mogelijkheid om oude voorraden uit te verkopen zonder met een tussenpersoon te moeten werken of een seizoensgebonden product te verkopen.

De verhuurder krijgt dan weer de mogelijkheid zijn ruimte te verhuren tussen twee verhuringen in en vermijdt dat zijn verhuurpand leegstaat. Momenteel twijfelen ze nog vaak om hun leegstaande eigendom tijdelijk te verhuren wegens de huidige rechtsonzekerheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?