Kritiek op ‘buitensporige consultancykosten’ omtrent kunstwerken in Brucity

© B2Ai
| Simulatiebeeld van de hoofdingang aan de Hallenstraat, die door het gebouw loopt.

De Stad Brussel verhoogt het bedrag voor de “coördinatie van de integratie van kunstwerken” in Brucity, het nieuwe administratieve centrum van de Stad. MR en PTB/PVDA vinden 165.000 euro aan consultancykosten veel te veel.

De Stad Brussel verhoogt de uitgaven voor de coördinatie van het plaatsen van kunstwerken in haar nieuwe administratieve centrum (op de plek van de vroegere Parking 58). In eerste instantie werd daarvoor 90.000 euro uitgetrokken, maar dat bedrag wordt nu opgetrokken naar 165.000 euro.

Zowel MR als PTB/PVDA noemen dat bedrag buitensporig. “Dit gaat immers helemaal niet over het bedrag voor de kunstwerken zelf, waarvan ik begrijp dat ze een prijskaartje hebben,” zegt Geoffroy Coomans (MR), die ook kritiseert dat de keuze van de consultant gebeurde op basis van slechts twee offertes.

Meer kunstenaars

Bevoegd schepen Benoit Hellings (Ecolo) legde uit dat het aantal kunstenaars waarvan werken geplaatst worden verhoogd is van 6 naar 10, waardoor ook de consultancykosten stegen. Hij wees ook op de vele technische beperkingen in het nieuwe gebouw, die het plaatsen van kunstwerken bemoeilijken.

Burgemeester Philippe Close (PS) voegde nog toe dat de Stad net streeft naar meer uitgaven voor kunst. “We willen proberen om 1 procent van ons hele budget voor cultuur uit te geven. We zullen daar de volgende jaren dus nog miljoenen aan besteden."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?