Leegloop in hotels tijdens terreurdreiging

JCO
© brusselnieuws.be
30/11/2015

De Brusselse hotelsector zag de afgelopen week de bezettingsgraad van haar kamers kelderen door de terreurdreiging. “Er moet een campagne komen om het beeld van Brussel bij te stellen en om de schade op lange termijn te beperken.”

De terreurdreiging die de afgelopen week het leven in Brussel beheerste, heeft ook een grote impact op de hotelsector in de stad. Aan de hand van voorlopige cijfers ziet de sector al een forse daling in de bezettingsgraad van haar kamers. “Dieptepunt was woensdag, met een daling van 55 procent ten opzichte van vorig jaar”, zegt Rodolphe Van Weyenbergh van de Brussels Hotel Association (BHA). “Maar ook afgelopen weekend was er een forse daling: 35 procent.”

Wat de gevolgen op middellange en lange termijn zullen zijn, is nog koffiedik kijken, maar dat er maatregelen moeten volgen is duidelijk, aldus BHA. “We hebben een gecoördineerde campagne van de verschillende overheden nodig om het beeld van Brussel opnieuw recht te trekken”, zegt Van Weyenbergh. “Goede communicatie is nu de hoogste prioriteit. Wat er in de buitenlandse pers over Brussel verschenen is, strookt niet altijd met de waarheid.”

Het kattenfilmpje dat Toerisme Vlaanderen, Visit Brussels en Wallonie-Bruxelles Tourisme al verspreiden meteen na de terreurdreiging, noemt BHA een goede eerste stap. “Maar er zal een veel bredere campagne nodig zijn om grote schade op lange termijn te vermijden”, zegt Van Weyenbergh. “De impact is nu al ernstig, in die mate dat er al zeker steunmaatregelen moeten komen voor de sector."

De hotelsector is niet de enige die te lijden heeft onder het terreuralarm. Volgens een schatting van de VRT verloren de horeca en de producenten van verse voeding zowat 22 miljoen euro per dag. Een van de weinige sectoren die het wel goed deed, was die van de taxi’s. Die profiteerde zowel van het uitvallen van het openbaar vervoer als van de veiligheidsvraagtekens bij de MIVB en co.

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie, Dreigingsniveau 4 in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni