'Lening niet langer dan dertig jaar afbetalen'

© tvbrussel
23/03/2008
Banken die hypotheekleningen op de markt brengen die langer dan dertig jaar lopen, moeten financieel gestraft worden. Dat vinden drie Brusselse parlementsleden. Langlopende leningen duwen de vastgoedprijzen naar omhoog, en dat veroorzaakt een perverse spiraal, vinden ze. Die spiraal willen ze nu doorbreken met een Brusselse ordonnantie.

Banken bieden steeds meer langlopendere hypotheekleningen aan. Drie Brusselse parlementsleden hebben nu een voorstel van ordonnantie ingediend om banken financieel te bestraffen als zij hypotheekleningen op de markt brengen die langer zijn dan dertig jaar.

Olivier De Clippele (MR), een van de betrokken Brusselse parlementsleden, vindt dat hoe langer de hypotheken lopen, hoe meer de vastgoedprijzen omhoog gaan. "Als mensen een hoger bedrag kunnen lenen, gaan ook de vastgoedprijzen stijgen. Niemand wint daarbij. Daarom stellen we voor dat de banken een bijzondere gewestbelasting betalen dat één procent zal bedragen van elk jaar boven de dertig jaar hypotheek."

En met langlopende hypotheekleningen moeten veel mensen hun lening nog afbetalen als ze al met pensioen zijn, terwijl ze net dan minder maandelijkse inkomsten hebben.

Volgens De Clippele moet het voorstel van ordonnantie dringend worden behandeld. Zodra banken massaal langlopende hypotheekleningen beginnen aan te bieden, is er geen weg meer terug, zegt hij.

Tussen januari 2004 en oktober 2006 is de duur van een gemiddelde hypotheeklening opgelopen van 17 tot 21 jaar. Tijdens dezelfde periode zijn de vastgoedprijzen in België gestegen met 32 procent, in Brussel zelfs met 70 procent.

Frankrijk kent al langer het fenomeen van langlopende hypotheekrenten. Tussen 2002 en 2007 steeg het aandeel van zulke hypotheken op de Franse kredietmarkt van 2,5 naar bijna 50 procent. Tegelijk steeg de prijs van de appartementen met 68 procent, die van huizen met 54 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni