Lloyd's of London opent kantoor in Brussel

© Insurance and risk professional

Lloyd's of London, 's werelds grootste verzekeringsmarkt, kiest Brussel voor de oprichting van zijn nieuwe Europese dochtermaatschappij. Lloyd's heeft dat na geruchten woensdag bevestigd aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt. De Belgische hoofdstad haalt het zo van locaties als Luxemburg of Dublin en wil zo ook na de brexit de nodige paspoortrechten behouden.

De verzekeringsmarkt, een besloten ontmoetingsplaats voor aanbieders en vragers van verzekeringen, had eerder al aangegeven een vestiging te willen opzetten op het Europese vasteland omwille van de brexit. Op die manier kunnen de paspoortrechten behouden worden die nodig zijn om diensten te kunnen blijven verkopen in de Europese Unie na de brexit.

Brussel heeft nog geen brede gespecialiseerde verzekeringsindustrie en werd volgens de Financial Times ook niet verwacht om veel aandacht op te wekken.

Honderd werknemers
De nieuwe vestiging in Brussel zal geen grote verhuis van personeel met zich meebrengen. Lloyd's stelt iets meer dan duizend mensen te werk, en de vestiging in Brussel zal volgens de Financial Times naar alle waarschijnlijkheid niet meer dan honderd werknemers tellen. Volgens de Financial Times zou de Brusselse vestiging van Lloyd's binnen het jaar actief kunnen zijn.

Lloyd's was een fervente tegenstander van een brexit en ijverde vervolgens hard voor een behoud van de paspoortrechten. Nu die beide zaken verloren lijken, is de verzekeringsmarkt zich aan het voorbereiden op een harde brexit.

Van Overtveldt en Michel verheugd

"Ik ben enorm verheugd dat een internationaal gerenommeerde en gerespecteerde instelling als Lloyd's voor Brussel gekozen heeft", reageert minister Van Overtveldt.

"De intensieve gesprekken die we de jongste maanden met Lloyd's gevoerd hebben, leveren nu resultaat op. Dit bewijst ook dat de positie van Brussel als financieel centrum verbetert, en het kan een aanzuigeffect genereren op andere verzekeraars en gespecialiseerde financiële instellingen, waarin Brussel al een sterke traditie heeft."

Ook premier Michel reageert opgetogen. "Dit is uitstekend nieuws voor de geloofwaardigheid van ons land", vindt Michel.

Brexit

In 2016 stemden de Britten ervoor om de Europese Unie te verlaten. Die uitstap werd al snel bekend als de 'brexit', de Britse exit, die zal plaatsvinden op 31 januari 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?