De Zinne moet een op en top lokale munt worden.

Vanaf donderdag zal er in Brussel betaald kunnen worden met de lokale munt 'Zinne'. Er hebben al heel wat handelszaken zich aangesloten bij het project dat bedoeld is om de lokale handel te ondersteunen.

Om de lokale handel te ondersteunen startte de vzw Financité in 2017 het project de Zinne. Vanaf deze week zal de munt ook daadwerkelijk in de stad circuleren in de deelnemende winkels. Bedoeling is dat de munt zich dag na dag verspreidt over heel Brussel om zo veel mogelijk handelaars en particulieren te bereiken.

Doel van de munt is om Brusselaars aan te moedigen lokaal te kopen en de korte keten te ondersteunen. Betalen met de Zinne zal dan ook enkel kunnen bij lokale, aangesloten winkels. Onder andere Farci in Ukkel en ook Färm, met zes vestigingen in Brussel, hebben zich aangesloten bij het project.

Eén zinnemunt = één euro

Concreet zal een Zinne exact één euro kosten. Het achterliggende idee is dat handelaars of personen die betaald worden in Zinnes daarna ook gemotiveerd zullen zijn om dat geld opnieuw binnen het Brusselse uit te geven.

De vraag naar een lokale munt groeide uit Brusselse burgerverenigingen en het project wordt nu in goede banen geleid door de vzw Financité. Ook het Brussels Gewest steunt de alternatieve munteenheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni