Meer sociale fraudeurs opgepakt dankzij meer controles

© tvbrussel
17/03/2009
De sociale inspectie heeft vorig jaar 15 procent meer gevallen van sociale fraude vastgesteld dan in 2007. Meestal gaat het daarbij om zwartwerk. In Brussel liepen er vorig jaar bij drie van de tien controles overtreders tegen de lamp.

In 2008 voerden de sociaal inspecteurs minder controles uit dan in 2007. Tegelijk stelden ze in het Brussels Gewest één derde meer inbreuken vast, het ging vooral om zwartwerk. In 2008 liep bij 30 procent van de controles een sociale fraudeur tegen de lamp. In 2007 was dat bij 20 procent van de controles.

Dat er meer overtreders tegen de lamp liepen, heeft te maken met de opgedreven controles in de horeca. Bovendien culumeert die sector een aantal risicofactoren, zegt Gaël Kermarrec, coördinator van de sociale inspectiediensten: "De risicofactoren die bijdragen tot de fraudegevoeligheid in de horecasector zijn een sterk verloop van personeel en de noodzaak om bij piekmomenten het personeel aan te vullen. Daarbij worden weinig vereisten gesteld wat betreft de opleiding van het personeel."

Frauderende Brazilianen
In de horeca wordt bij één op de twee controles een overtreding vastgesteld. Ook in de bouwsector is er veel zwartwerk, bij één op de vier controles wordt fraude vastgesteld. De schoonmaaksector kampt met fraudeurs bij een op de drie controles.

De niet-Belgische zwartwerkers komen vooral uit Polen, Brazilië en Bulgarije. Het zwartwerk verloopt via netwerken, legt Kermarrect uit, zeker bij Brazilianen: "De laatste jaren zien we inderdaad dat er een aantal georganiseerde kanalen van mensenhandel aan het werk zijn geweest, onder meer in ons land. Het gaat dan om Bralianen die toegang krijgen tot België aan de hand van al dan niet valse Portugese papieren."

Samenwerking
De overheid wil de strijd tegen de sociale fraude nog versterken. Onder meer door de sociale inspectiediensten beter te laten samenwerken. Dat bevestigt Carl Devlies (CD&V), staatssecretaris voor Fraudebestrijding: "We wensen een betere samenwerking met de fiscus en we wensen ook internationaal tot een akkoord te komen met die landen waarvan we vaststellen dat heel wat werknemers in België actief zijn."

De strijd tegen sociale fraude bracht de overheid vorig jaar 68 miljoen euro op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni