Mestdagh geïnteresseerd in Brusselse Carrefour-winkels

De familiegroep Mestdagh, uitbater van de Champion-supermarkten, is geïnteresseerd in een aantal vestigingen van Carrefour in Brussel. Carrefour maakte dinsdagmorgen bekend dat 1.672 mensen ontslagen worden en 21 hyper- en supermarkten zullen sluiten.

In het Brussels Gewest worden geen vestigingen gesloten. Wel zouden vijf winkels overgenomen worden door de groep Mestdagh. Volgens De Tijd hebben beide partijen daar gesprekken over gevoerd.

Eric Mestdagh, de gedelegeerd bestuurder van Champion, ontkent dat er met Carrefour is gepraat, laat staan dat de deal rond is. "We zijn wel geïnteresseerd in de overname van winkels," zei Mestdagh aan tvbrussel. "Maar ik heb nog geen inlichtingen gekregen van Carrefour."

Het zou gaan om de winkels Ukkel Vanderkindere, Molenbeek Mettewie, Jette, Schaarbeek Brusilia en Brussel Les Halles. Eén winkel, die van Sint-Lambrechts-Woluwe Tomberg, wordt in franchise uitbesteed aan een zelfstandige uitbater.

De groep Mestdagh weet nog niet of alle werknemers van Carrefour kunnen blijven na een eventuele overname.

Champion heeft in België een marktaandeel van 25 procent, maar in het Brussels Gewest is er nog maar één warenhuis.

Een op drie jobs bedreigd

Carrefour maakte op een bijzondere ondernemingsraad bekend dat er in België 21 vestigingen gesloten zullen worden. Daardoor verliezen 1.672 mensen hun baan. Onder andere de Carrefour in Sint-Pieters-Leeuw moet tegen eind juni de deuren sluiten.

Het loon van 2.992 andere werknemers wordt bevroren. Onder hen bevinden zich ook de werknemers die op de hoofdzetel van Carrefour in Evere werken.

Toeleveranciers
Ook bij de toeleveranciers van Carrefour zijn nog eens zo'n 2.500 banen bedreigd, onder andere bij Logistics Ternat. Dat bedrijf heeft Carrefour als enige klant en verzorgt de verdeling van de droge voeding voor de hypermarkten.

De toekomst van Logistics Ternat wordt door de beslissing van Carrefour onzeker. Donderdag roept het bedrijf een bijzondere ondernemingsraad bijeen. De vakbonden voeren er al bijna twee weken actie om meer duidelijkheid te krijgen over de toekomst van de 276 werknemers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?