Ministerraad verlengt steunmaatregelen voor zelfstandigen

© Photonews
| David Clarinval (MR), federaal minister van Zelfstandigen en KMO's.

De ministerraad heeft vrijdag het licht op groen gezet voor steunmaatregelen aan sectoren die worden getroffen door de coronacrisis. Het gaat in hoofdzaak om de verlenging van een reeks eerdere beslissingen tot 30 juni. Net als in 2020 zal de horeca ook dit jaar geen bijdrage aan het Voedselagentschap moeten betalen, meldt minister van Zelfstandigen David Clarinval.

De maatregelen zijn in het bijzonder gericht op zelfstandigen en kmo's. Denk daarbij aan het dubbel overbruggingsrecht voor wie zijn activiteit volledig moest stilleggen door een overheidsmaatregel in de strijd tegen het virus, maar ook het crisis-overbruggingsrecht voor zelfstandigen die hun omzet gedurende een maand met 40 procent zagen afnemen of die moesten sluiten wegens quarantaine of omdat ze voor kinderopvang moesten zorgen.

Ook de tijdelijke versoepelingen aan het klassiek overbruggingsrecht krijgen een verlengstuk. Ook dit jaar zullen horeca-uitbaters geen bijdrage moeten betalen aan het Voedselagentschap (FAVV). Die ligt tussen 49,24 en 3.433,82 euro per onderneming, afhankelijk van de omvang en het aantal werknemers. De betaling van de vennootschapsbijdrage tot slot wordt uitgesteld tot 31 december.

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?