Picnic the streets 08062014 Beursplein
© Sander de Wilde

Mogen de kleine brouwers ook in de biertempel?

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
11/06/2014

Dertig brouwers investeren samen vijf miljoen euro in de biertempel in de Beurs, verschillende overheden staan in voor het viervoud van dat bedrag. Ecolo vreest dat de kleine brouwers en brouwerijen die niet meebetalen uit de boot vallen. “Niet noodzakelijk,” zegt Sven Gatz, directeur van de Belgische Brouwers.

Marie Nagy, gemeenteraadslid voor Ecolo in Brussel-Stad, is ongerust dat de Belgian Beer Temple in de praktijk gekaapt zal worden door enkele grote brouwers. “Het project wordt door het stadsbestuur vergeleken met het Guinness Storehouse in Dublin, een puur commerciële aangelegenheid,” zegt ze. “Dit initiatief wordt voor tachtig procent door de overheid gesubsidieerd. Dan moeten de kleine brouwers toch ook aan bod komen. Dit mag toch geen plek worden waar mensen bier komen drinken van de grote merken.”

De omvorming van het Beursgebouw tot biertempel gaat, btw inbegrepen, zo’n dertig miljoen euro kosten. Brussel-Stad stelt het gebouw ter beschikking en geeft ook nog eens een lening van dik zes miljoen euro, Beliris telt ook ruim zes miljoen neer en het Gewest zelfs meer dan twaalf miljoen (Toerisme en Monumenten). En dan is er dus de bijdrage van vijf miljoen van de dertig brouwers.

Kloppende hart van de sector
Volgens Gatz is de bezorgdheid van Nagy ongegrond. “De nadruk in de Belgian Beer Temple ligt op het algemene verhaal van het Belgische bier. Daar gaat het voor zeventig, tachtig procent om. Natuurlijk kun je, bij wijze van illustratie, niet om de merken heen.”

Daar komen de dertig investerende brouwers in beeld. Gatz: “Het zijn grote en kleine brouwers, die elk tien of meer bieren maken. Samen vormen ze het kloppend hart van de Belgische biersector.”

Maar zal wie het meest investeert ook het meest zichtbaar zijn in de biertempel? “Niet noodzakelijk,” aldus Gatz. “De investering van elke brouwer gebeurt ook niet volgens marktaandeel. We hebben een verdeelsleutel afgesproken waarmee we de diversiteit zo groot mogelijk willen houden.” En wat met de talloze andere bieren, van brouwers die niet mee betalen?

“We laten de deur voor hen zeker op een kier staan. In de shop bijvoorbeeld willen we zo breed mogelijk gaan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni