| Over een periode van zes maanden produceerden de zonnepanelen elektriciteit dat gelijk staat aan dat voor 134 huishoudens.

Molenbeekse burgers kopen zonnepanelen voor de gemeente

JP
24/09/2018

Molenbeekse burgers betaalden mee aan de zonnepanelen op het dak van het olympisch zwembad, sportcentrum en de gemeentelijke school. Na het eerste half jaar maakt investeringscoöperatie Energiris de balans op, en die is positief.

Molenbeek kreeg 2.000 zonnepanelen op het dak van het zwembad, de gemeenteschool Tamaris en het Omnisportzaal Beudin in Molenbeek. De energie die daar wordt opgewekt, gaat voor het grootste gedeelte naar de gebouwen zelf. Wat overblijft, wordt verkocht aan energiebedrijven zoals Electrabel.

Op termijn bespaart de gemeente zo dertig procent met de transitie naar duurzame energie. Jaarlijks gaat het om een bedrag van 61.000 euro. Het eerste half jaar produceerden de zonnepanelen een hoeveelheid energie die gelijkstaat aan het gemiddelde elektriciteitsverbruik van 134 huishoudens.

Burgers betalen

De zonnepanelen werden mee betaald door Molenbeekse burgers. Zo kreeg ook de 75-jarige Molenbeekenaar Louis Benois een folder in de brievenbus van energiecoöperatieve Energiris. "Ik heb 1000 euro ingelegd," zegt hij. "Ik woon er vlakbij en ik ga er zwemmen met mijn kleinkinderen. Bovendien vind ik duurzaamheid belangrijk.” Elk jaar krijgt hij drie procent terug van zijn investering.

Energiris vond, naast Benois, nog dertig andere burgers bereid om mee in het project te stappen. Met die investeerders én een bedrag van de bank, heeft Energiris in totaal 2.000 zonnepanelen geplaatst.

Transitie

“Molenbeek wilde zijn energieverbruik drastisch verminderen,” legt Thibaut Georgin, de voorzitter van de raad van bestuur van Energiris uit. “Maar de gemeente had geen onvoldoende budget om daar zelf de investeringen voor te maken.” De coöperatie maakt, door geld voor te schieten, de transitie naar duurzamere energie mogelijk.

Voor het project heeft de gemeente dus helemaal geen eigen middelen moeten gebruiken, tot grote tevredenheid van schepen Annalisa Gadaleta (Groen). "Deze installaties stellen onze gemeente in staat een wezenlijke bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.”

Tthibaut Georgin, Quentin de Crombrugghe en Louis Benois.

Aandeelhouder Louis Benois (midden) met Thibaut Georgin en Quentin de Crombrugghe van Energiris.

Ook andere gemeentes

De coöperatieve werd drie jaar geleden opgericht en is de eerste investeringscoöperatie in de energietransitie in Brussel. De coöperatieve telt in totaal 500 aandeelhouders, die samen voor meer dan een miljoen euro investeerden. Dat geld ging naar zonnepanelen, efficiënte boilers en andere energiebesparende maatregelen voor gemeenten en bedrijven. Naast Molenbeek, heeft de coöperatieve vergelijkbare projecten in de gemeenten Sint-Pieters-Woluwe en Jette.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni