Na 22/3: ‘Banken mogen inspanning doen voor horeca’

© brusselnieuws.be
08/04/2016

De Brusselse horeca vraagt een tijdelijke vrijstelling van RSZ-bijdragen en een soepele toepassing van tijdelijke werkloosheid. Verder doen ze een oproep naar de banken om makkelijk krediet te verstrekken. “De overheid heeft enkele jaren geleden de banken gered, nu kunnen ze iets terugdoen.”

De horecasector zit volgende week samen met federaal minister van Middenstand Willy Borsus (MR). De Brusselse cafés, restaurants en hotels zullen daarbij drie eisen op tafel leggen. Dat vernam onze redactie van Horeca Brussel.

Ten eerste vragen ze een vrijstelling van RSZ-bijdragen voor twee trimesters. Dat moet de vele zaken die het moeilijk hebben sinds de terreurdreiging en de aanslagen wat zuurstof geven. Ten tweede hopen ze op een soepele toepassing van het systeem van tijdelijke werkloosheid.

“Onze leden willen hun personeel helemaal niet ontslaan, en de meesten zouden het ook niet kunnen want ze hebben geen geld om de opzegvergoeding te betalen”, zegt Marc Van Muylders van Horeca Brussel. “Technische werkloosheid kan een oplossing zijn tot het opnieuw beter gaat.”

Faillessement
Ten derde moeten zaken die moeite hebben om het hoofd boven water te houden een beroep kunnen doen op tijdelijke leningen. “Wij vragen een kleine inspanning van de banken. De overheid heeft enkele jaren geleden de banken gered, nu kunnen ze iets terugdoen”, klinkt het.

“Het gaat niet om grote bedragen want 80 procent van onze leden zijn familiezaken met maximum vijf personeelsleden. Met een paar duizend euro kunnen die misschien al een faillissement vermijden. Zodra het opnieuw beter gaat kunnen we het geld terugbetalen.”

Speelbal
De eisen zijn het resultaat van een overlegmoment van de Brusselse horecafederatie vrijdagnamiddag. “Er is een gevoel van woede en onmacht bij onze leden”, aldus nog Van Muylders. “Wij voelen ons de speelbal van de politieke spelletjes van onder meer de burgemeester en de N-VA. Zo besmeuren we ons imago nog meer. Ons land wordt afgeschilderd als een failed state en de horeca betaalt daar de prijs voor terwijl zij zelf niet heeft gefaald. Gastronomie is net een van onze troeven.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni