Nachtclubs houden jaar nadat ze deuren moesten sluiten herdenkingsmoment

1728 Fuse gedupeerden van het nachtleven 1728 Fuse gedupeerden van het nachtleven
© Saskia Vanderstichele
| 1728 Fuse gedupeerden van het nachtleven
© Saskia Vanderstichele
| 1728 Fuse gedupeerden van het nachtleven

Vijfentwintig nachtclub- en discotheekeigenaars uit Brussel en Vlaanderen organiseren op 13 maart een symbolisch herdenkingsmoment aan de gesloten clubdeuren. Daarmee vragen ze aandacht voor de sector die al een jaar lang verplicht op slot is door de coronacrisis.

De nachtclub- en discotheekeigenaars roepen op om op zaterdag 13 maart een kaars te branden voor de inkomdeuren van de clubs of er bloemen, kransen en tekeningen neer te leggen. "De sluiting is een drama voor de jongeren, want hun creatieve uitlaatklep is al een jaar verdwenen. Maar ook het voortbestaan van de clubs zelf wordt precair, want de steunmaatregelen zijn ruimschoots onvoldoende om te overleven", verklaart Wim Van der Borght, een Antwerpse clubeigenaar van onder meer Club Vaag, Roxy en Lima.

“Het gaat om het gemis van een avondje uit, luide muziek in je oren waarbij je de bas in je botten voelt, een topmix van een dj die de sfeer in de hemel draait, een artiest die een club doet ontploffen om 2 uur ’s nachts, de sfeer en de ambiance, de vrienden", vult Steven Van Belle van de Fuse aan.

Extra steun

De initiatiefnemers begrijpen dat de clubs vorig jaar verplicht de deuren moesten sluiten, maar vragen wel extra ondersteuning om de sector te kunnen laten overleven. "De afgelopen twaalf maanden zijn we letterlijk geen enkele dag open geweest. Een lange keten van medewerkers, dj's, promotoren, technici, bar- en zaalpersoneel, securitymensen, etc. zitten al te lang zonder werk. En ze haken stilaan af, heroriënteren zich en dus krijgt de sector een acute bloedarmoede te verwerken", zegt Yves Smolders van de Versuz in Hasselt.

Aan de actie nemen onder meer de Fuse, VK, Madame Moustache, Kompass Klub, Red & Blue, Versuz en Carré deel.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?