Netflix opent lobbykantoor in Europese wijk

© Bart Dewaele
| Kantoren op de De Meeûssquare in de Europese wijk (archiefbeeld).

De Amerikaanse streamingdienst Netflix heeft een bureau geopend in de Europese wijk in Brussel. Het kantoor op de De Meeûssquare gaat dienen als commerciële en lobbying-antenne, en zal ook ondersteunende diensten leveren.

Dat schrijft de zakenkrant L'Echo zaterdag. De Brusselse antenne kreeg de naam 'Los Gatos Streaming Services Belgium', naar analogie met de Amerikaanse hoofdzetel 'Los Gatos' in Silicon Valley.

Netflix is de jongste tijd een Europees offensief gestart. Het Amerikaanse bedrijf heeft naast zijn zetel in Amsterdam ook al een kantoor in Londen, een productiesite in Spanje en binnenkort een bureau in Parijs.

De videogigant zal op het oude continent heel wat nieuwe producties lanceren. Voor nieuwe Europese reeksen, films en docu's werd een miljard dollar uitgetrokken. Er staan in totaal 221 projecten op stapel, waarvan 153 producties.

Concurrentie met Disney

De Amerikaanse markt is voor de streamingdienst met bijna 60 miljoen abonnees zo goed als verzadigd en dus hoopt men nog te groeien in Europa. Zeker nu Disney, na de overname van 21th Century Fox, zijn producties op een eigen platform zal aanbieden, moet Netflix zich wapenen en dus nieuwe producties aanboren.

Bovendien verplicht een nieuwe Europese richtlijn Netflix om minstens 30 procent van zijn producties in Europa te verspreiden en om een deel van zijn inkomsten in lokale producties te herinvesteren. In België kan een bedrijf als Netflix dan weer profiteren van de Tax Shelter voor audiovisuele werken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?