Noordelijke piste Brussels Airport volgende zomer zes weken buiten gebruik

© Brussels Airport via Twitter
| Baan 25R/07L van Brussels Airport zal tijdens de zomervakantie van 2020 gedurende zes weken volledig dicht zijn omwille van een grondige renovatie.

Baan 25R/07L van Brussels Airport zal tijdens de zomervakantie van 2020 gedurende zes weken volledig dicht zijn omwille van een grondige renovatie. Tijdens die periode zal, wanneer mogelijk, de dwarsbaan 19 meestal gebruikt worden voor vertrekken en landingen. Dat meldt Brussels Airport Company maandag.

25R/07L is de meest noordelijke baan op Brussels Airport. Doorgaans stijgen de meeste vliegtuigen op vanop die baan (richting Diegem) en ook een aanzienlijk deel van de landingen (over Steenokkerzeel) vindt erop plaats.

Tijdens de werken - van 13 juli tot 23 augustus - zullen de bovenste asfaltlagen worden afgefreesd en heraangelegd over de bijna volledige oppervlakte van de baan (3,3 kilometer bij 45 meter). Ook het bebakeningssysteem, inclusief alle bekabeling, wordt vervangen. Met inbegrip van de taxibanen gaat het om 2.000 lichtbakens. Ten slotte wordt ook de afwatering opnieuw aangelegd door middel van nieuwe goten (7,4 kilometer) en rioleringsbuizen (1,4 kilometer).

Het is van 1996 geleden dat er nog grondige renovatiewerken werden uitgevoerd aan 25R/07L. De nieuwe werken zorgen ervoor dat de levensduur van de baan met minstens 15 jaar verlengd wordt en dat werken van deze omvang de komende jaren niet meer nodig zullen zijn. Van de gelegenheid wordt gebruikgemaakt om ook de bekabeling van het hoogspannings- en datanetwerk en de palen van het bebakeningssysteem aan te pakken en de grasvelden te herstellen.

Voorafgaand aan de start van deze werken worden er gedurende vijf dagen voorbereidende bebakeningswerken uitgevoerd waar de banen 25R/07L en 01/19 elkaar kruisen.

Tijdens de renovatie van 25R/07L moet het baangebruik op Brussels Airport aangepast worden. Waar de vliegtuigen opstijgen en landen hangt af van verschillende parameters (weer, drukte, preferentieel baangebruik), maar indien mogelijk zullen de meeste vliegtuigbewegingen op baan 19 plaatsvinden, klinkt het. Dat betekent landingen vanuit het noorden (Perk) en vertrekken richting zuiden (Wezembeek-Oppem).

De twee andere banen op de luchthaven - 25L/07R en 01/19 - kregen al een grondige renovatie in respectievelijk 2015 en 2016.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?