Onderzoek naar Brusselse activiteiten Ryanair

© Drewski2112
| Werknemers van Ryanair moeten onder meer vragen beantwoorden over hun uurroosters en arbeidsuren.

De sociale inspectie onderzoekt de activiteiten van Ryanair op de luchthaven van Zaventem. Het onderzoek komt er na een klacht van de christelijke vakbond. Werknemers bij Ryanair krijgen onder meer vragen over hun uurroosters en arbeidsuren.

De sociale inspectie van Halle-Vilvoorde neemt sinds enkele maanden de activiteiten van Ryanair op Brussels Airport onder de loep. Dat schrijft De Tijd zaterdag. Het onderzoek is opgestart na een klacht die de christelijke vakbond eind vorig jaar indiende tegen het "zwakke statuut" van het Belgische Ryanair-personeel, dat werkt volgens een minder interessant Iers contract en ook in Ierland belastingen betaalt.

Verschillende werknemers die met een Iers contract in Zaventem werken, moesten recent vragen beantwoorden over hun uurroosters, targets en arbeidsuren. De inspecteurs willen zo vaststellen of de activiteiten van de Ierse lagekostenmaatschappij op Brussels Airport als een volledig Belgische hub beschouwd kunnen worden.

Eenvoudig verloopt het onderzoek echter niet. Het cabinepersoneel van Ryanair, niet zelden goedkope werkkrachten uit Oost- of Zuid-Europa, wisselt elke twee jaar van standplaats en is amper georganiseerd. Paul Buekenhout van de christelijke bediendenbond LBC verwacht dat de sociale inspectie in mei of juni met een rapport komt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?