Oplossing werkloosheid: veel vacatures luchthaven

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
25/08/2007
Met een 'Jobbeurs' op 15 september in de prestigieuze Sky Hall van de luchthaven willen Brussels Airport en de bedrijven uit de buurt de Brusselaars erop attenderen dat er werk is in die regio - heel veel werk. "Een op de tien Vlamingen werkt in Brussel. Als een op de tien Brusselaars nu ook in de Rand zou gaan werken, dan zou er geen probleem zijn," zegt Paul Hegge, directeur van Voka en van de Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde.

Alleen al bij de luchthaven swingt het aantal vacatures de pan uit. Op de website van Brussels Airport staan er zo'n kleine vijfhonderd, van kelner en vliegtuigtechnicus tot magazijnier en bewakingsagent.

"Op de luchthaven werken 260 bedrijven, samen goed voor 20.000 werknemers. Alle beroepen zijn hier nodig, zelfs bakkers en postbodes," zegt Jan Van der Cruysse, woordvoerder van Brussels Airport. "We hebben hier constant enkele honderden werkaanbiedingen. De grootste behoefte is er aan incheckmedewerkers, vrachtverwerkers, logistieke bedienden en keukenpersoneel. Voor dat soort functies zoeken we soms veertig, vijftig mensen tegelijk." Van der Cruysse verklaart het hoge aantal vacatures door de sterke groei van de luchthaven, veeleer dan door een groot verloop. "Er is verloop, maar dat is vooral intern: mensen die binnen de luchthaven van functie veranderen. De luchthaven groeit gestaag. Telkens als er een nieuwe maatschappij bijkomt, komen er ook banen bij," aldus Van der Cruysse. "En in de omgeving van de luchthaven is er nauwelijks nog iemand te vinden. Vroeger zochten we dan in Leuven of Mechelen. Nu werven we al werknemers aan van de kust of uit Limburg."

Barrières
Omdat de nood zo hoog is, doet Brussels Airport deze keer mee aan de Jobbeurs die het Zaventemse gemeentebestuur en de lokale Werkwinkel jaarlijks organiseren. De beurs vond tot dusver altijd plaats in het gemeentelijk auditorium, met zo'n 35 bedrijven. Om het evenement wat meer zichtbaarheid te geven, met name voor de Brusselse werklozen, wordt deze keer gekozen voor de grote Sky Hall van de luchthaven. Daar zullen op 15 september zeker zestig bedrijven aanwezig zijn, met minstens duizend banen in de aanbieding.
Ook werkgeversorganisatie Voka heeft zich aangesloten bij het initiatief. Directeur Paul Hegge stelt vast dat terwijl de werkloosheid in de regio Zaventem op 5,5 procent ligt - dat is het niveau van de natuurlijke werkloosheid - het aantal vacatures er in vergelijking met vorige zomer met 35 procent op vooruit is gegaan. "En de arbeidsmobiliteit tussen Brussel en de Vlaamse Rand is nog altijd veel te beperkt. Wij zijn de oplossing voor het Brusselse werkloosheidsprobleem, maar dat zien ze in Brussel nog onvoldoende in."

Volgens Hegge staan verschillende barrières een vlotte toestroom van Brusselse werklozen naar de regio van Zaventem in de weg. "Zaventem is niet zo makkelijk te bereiken vanuit Brussel. Er is een treinverbinding en er zijn enkele buslijnen, maar als je bijvoorbeeld in Ukkel woont, heb je daar weinig aan. En 's nachts is er geen openbaar vervoer, terwijl verschillende bedrijven hier 24 uur op 24 werken," zegt Hegge.

Een tweede euvel is de gebrekkige vorming van kandidaat-werknemers. "We kunnen hier veel mensen met een logistieke opleiding gebruiken. In Brussel is er evenwel een tekort aan logistieke opleidingen."

En dan is er het taalprobleem. Voor heel wat banen vraagt men nog altijd tweetaligheid, hoewel meer en meer bedrijven voor bepaalde functies genoegen nemen met de kennis van een van de landstalen. Hegge: "Zo probeert men Franstalige Brusselaars naar de Rand te krijgen. Maar in de praktijk blijkt het toch niet altijd even handig om Nederlandsonkundigen in dienst te hebben. De interne communicatie in Vlaanderen moet immers, ook in internationale bedrijven, officieel nog altijd in het Nederlands gebeuren."

Het weinig positieve imago van de Brusselse werklozen speelt volgens Hegge geen rol. "Dat is een luxeprobleem waar onze bedrijven inmiddels al lang overheen zijn. Wel is het zo dat sommige ondernemers ondervinden dat als ze te veel anderstaligen in dienst nemen, er zich getto's vormen. Voorts blijkt een deel van de Brusselse allochtone werklozen moeilijk integreerbaar te zijn in de bedrijven hier. Ze werken in de schaduweconomie die in en rond Brussel is ontstaan en halen hun neus op voor werk op de luchthaven. Als ze hier toch beginnen, zijn ze vaak bij de eerste moeilijkheid weer weg."

Ten slotte is er de politieke barrière. Hegge: "Er is vanuit Brussel nog altijd relatief weinig stimulans om in de Rand te gaan werken. De huidige minister van Werk, Benoît Cerexhe (CDH), is van goede wil, maar het hele Brusselse establishment is nog niet mee. Er zijn zelfs nog altijd mensen die zeggen dat er beter niet te veel Brusselaars op de luchthaven werken, anders wordt de luchthaven te belangrijk voor de Brusselse economie, en dat zou dan weer meespelen in de discussie over de nachtvluchten."

Voor de bedrijven in de Rand begint het tekort aan arbeidskrachten stilaan te wegen. "Vele ondernemingen draaien onder hun capaciteit. Het personeel moet vaak overuren kloppen. Voor de werkgever zijn dat extra kosten, voor de werknemers een extra belasting, sommigen raken overwerkt. De bedrijven proberen dan ook langs nieuwe wegen aan mensen te komen. Ze schakelen nu soms al headhunters in om een simpele bediende te vinden."

Kan de bedrijfswereld uit de Rand zelf iets doen om de luchthavenregio aantrekkelijker te maken voor Brusselaars? "Zeker, er zijn tal van initiatieven mogelijk, bijvoorbeeld gemeenschappelijk vervoer organiseren, of taaltrainingen en logistieke opleidingen inrichten op de luchthaven. Ook moeten we het imago van de luchthaven flink oppoetsen. Dat heeft door het faillissement van Sabena en de discussie over de nachtvluchten een flinke deuk gekregen. Een carrière in de luchthavenwereld is een stuk minder begerenswaardig geworden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni