Opnieuw geruchten over sluiting VW Vorst

┬ę FM Brussel
14/04/2006
De geruchten over een mogelijke sluiting van de Volkswagenfabriek in Vorst nemen opnieuw toe. Dit maal is het de Duitse pers die gewag maakt van een sluiting. De vakbonden reageren voorlopig rustig op de berichten en wachten op een tegenbericht.

Het Duitse zakenblad Focus schrijft dat de Duitse hoofddirectie van Volkswagen woensdag een groot herstructureringsplan aan de beheerders heeft voorgelegd. Daarin zou sprake zijn van een forse verlenging van de arbeidsduur zonder looncompensatie. Ruim 20.000 banen zouden verdwijnen en ook de fabriek in Vorst, waar 5.000 mensen werken, zou met sluiting bedreigd zijn. De productie van Vorst zou naar Duitsland verhuizen.

Hedwin De Clercq van de socialistische vakbond reageert gelaten op de berichtgeving. "Ik heb dat ook vernomen via de pers. Wij wisten van niets en maken ons er ook nog niet echt ongerust om. We zijn het al gewoon dat we dergelijke berichten moeten vernemen via de Duitse pers. Maar bon, waar er rook is, is er vuur, zegt men altijd. We zullen de komende dagen moeten afwachten wat hoe het tegenbericht zal luiden."

De vakbonden wijzen er verder op dat de productie in Vorst sterk gestegen is en dat de Duitse directie dat ook beseft. Bovendien is er naast de fabriek in Vorst nu ook een toeleveringspark waardoor auto-onderdelen snel aangevoerd kunnen worden zodat de productie effici├źnter wordt. De hoge loonkost en de verschillende stakingsacties van de afgelopen jaren zouden dan wel weer in het nadeel van VW Vorst spelen.

Begin dit jaar doken er in de internationale pers al eens geruchten op over een mogelijke sluiting van Vorst maar die berichten werden toen in alle toonaarden ontkend. De directie van Volkswagen in Duitsland wil geen commentaar geven op de berichten die nu in Focus staan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni