Opnieuw meer cafés: 'Formulezaken zijn de toekomst'

GDC
© brusselnieuws.be
19/02/2013
In 2012 waren er opnieuw meer cafés actief dan vorig jaar. Maar ook het aantal faillissementen piekte. "Volkscafés sluiten, enkel formulezaken als koffiebars en vodkacafés hebben nog toekomst."

Vorig jaar ging een recordaantal drinkgelegenheden failliet: 145 moesten er de deuren sluiten, tegenover 115 het jaar voordien en slechts 47 tien jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers die deze nieuwssite opvroeg.

Toch zijn er in jaren niet meer zoveel cafés en bars geweest in het gewest. De FOD Economie registreerde 1.684 zaken, een dertigtal meer dan het jaar voordien. Het aantal cafés gaat al een tijdje in stijgende lijn. Dat wil zeggen dat er heel wat starters zijn in de sector.

Adieu volkscafé
"Sommige mensen denken nog steeds dat er veel geld te rapen valt in de horeca", reageert Jean-Marie Dewandeleer van Horeca Brussel. "Er zijn plekken waar het ene na het andere café faalt, en toch staat er altijd iemand klaar om het over te nemen. Je kunt eigenlijk enkel overleven als je eigenaar bent van het gebouw, en de verdiepingen verhuurt. Kijk naar Frédéric Nicolay: dat is geen horecaman, dat is een makelaar."

Toch zijn er nog steeds veel cafés die het goed doen. "Niet de traditionele, sociale cafés; die hebben afgedaan. Die kunnen enkel blijven bestaan als ze hun klanten toch nog laten roken - wat overigens zeer vaak gebeurt", zegt Dewandeleer.

'Mannen gaan waar vrouwen gaan'
De traditionele cafés die overkop gaan, worden meer en meer vervangen door zaken met een nieuwe formule. "Vaak zaken waar ook iets kleins gegeten kan worden: wijnbars, koffiebars, tapascafés. Dat heeft te maken met een nieuw cliënteel, dat gehaaster is, naar nieuwe ervaringen zoekt, en vaak ook vrouwelijker is. Vrouwen willen niet naar volkscafés met vieze toiletten. En mannen, die gaan waar de vrouwen gaan, natuurlijk."

Volgens Dewandeleer heeft het geen zin om nog te klagen over het rookverbod. "Dat ligt achter ons. We moeten eerder kijken naar de grote steden in het buitenland. In New York bijvoorbeeld, daar is geen pub meer over. In de plaats kwamen Starbucks, vodkabars en champagneproeverijen. Daar gaan wij ook naartoe."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni