Overheid steunt ziekenhuizen met 1 miljard euro

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Het Sint-Pietersziekenhuis aan de Waterloolaan.

De federale overheid ondersteunt ziekenhuizen door hen een thesaurievoorschot toe te kennen van 1 miljard euro. Hierdoor kunnen ze een gebrek aan inkomsten overbruggen en beschikken ze over voldoende middelen om de strijd tegen de coronapandemie aan te gaan. De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) reageert tevreden.

Met dat thesaurievoorschot voor de ziekenhuizen wil de regering de continuïteit van hun werking verzekeren. De coronacrisis dwingt de ziekenhuizen, de artsen en andere zorgverleners die er werken om noodplannen uit te voeren die een grote en onvoorziene impact hebben op hun normale activiteiten. Doordat de geplande consultaties en ingrepen uitgesteld zijn, lijden de ziekenhuizen een groot verlies aan inkomsten. Maar de uitvoering van de noodplannen gaat vaak gepaard met bijkomende kosten aan materiaal en personeel waarvoor de ziekenhuizen nu onvoldoende financiële middelen hebben.

Ten laatste midden april zouden de fondsen aan de verschillende ziekenhuizen worden toegekend.

'Uitzonderlijke situatie'

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) bevestigt de beslissing. "Onze zorgverleners zijn cruciaal in de strijd tegen Covid-19", zo legt ze uit. "Om te garanderen dat de ziekenhuizen hun personeel kunnen blijven betalen, kennen we hen een voorschot van één miljard euro toe. Op die manier komen ze zeker niet in betalingsproblemen. Onze administraties zullen de verdeling nu verder uitwerken en ook kijken hoe we onze andere zorgverleners kunnen ondersteunen in deze uitzonderlijke situatie."

De FOD Volksgezondheid en het Riziv zullen de oefening ook maken voor de andere zorgverleners, zegt minister De Block nog. "Al onze zorgverleners moeten de bescherming krijgen die ze verdienen. Daarom bekijken onze administraties nu voor welke andere zorgverleners dat soort maatregelen nodig zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?