Woonwijk Peterbos in Anderlecht

| Archiefbeeld.

Vrees voor 'inhaalindexering' huurprijzen: parlement buigt zich over verbod

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
03/10/2023

Op 14 oktober vervalt de beperking van de huurindexering voor energieverslindende woningen. Om een 'inhaalindexering' te voorkomen, ligt donderdag een ordonnantie voor in de commissie huisvesting. Verwacht wordt dat die ordonnantie net op tijd zal worden goedgekeurd door het voltallige parlement.

De beperking van de huurindexering kwam er op 14 oktober 2022 als gevolg van de sterke stijging van energieprijzen. Voor energieverslindende woningen met een EPC-waarde G of F gold een totaal verbod op indexering. Voor woningen met een EPC-waarde E kon er voor 50 procent geïndexeerd worden.

PS en Ecolo wilden die maatregel verlengen, maar dat botste op een njet bij de andere regeringspartijen. Wel wil de regering verhinderen dat verhuurders van die woningen de huurprijs nu dubbel indexeren om een gemiste prijsverhoging te compenseren.

Om die dubbele indexering te vermijden, is er nu een voorstel van ordonnantie. Die werd niet ingediend door de regering maar door de parlementsleden van de regering, zodat er geen tijdrovend advies van de Raad van State nodig is.

Na stemming in de commissie gaat het voorstel naar de de plenaire vergadering, die zich volgende week vrijdag daarover buigt. Waarna de ordonnantie meteen in werking treedt.

Correctiefactor

Het voorstel voorziet in een correctiefactor voor de berekening van de nieuwe huurprijs. Verhuurders van energieverslindende woningen kunnen vanaf 14 oktober 2023 de stijging van de index weer doorrekenen, maar niet helemaal. De nieuwe huurprijs moet nog eens vermenigvuldigd worden met een correctiefactor (ongeveer tussen de 93 à 98 procent). Die correctiefactor neutraliseert de prijsstijgingen tussen oktober 2022 en oktober 2023.

Voor woningen met energieklasse E gebeurt dat met de helft. Voor woningen met energieklasse F en G gebeurt dat volledig. De formule is trouwens dezelfde als in Vlaanderen.

Volgens L'Echo wil Défi daar nog een voorstel aan koppelen dat de huur kan verhoogd worden als er renovatiewerken plaatsgrijpen. Maar dat wordt niet behandeld in de ordonnantie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni