Patstelling op Brusselse energiemarkt

Jelle Couder
© Brussel Deze Week
07/04/2010
Er komt een evaluatie van de strenge sociale regels voor energieleveranciers in het gewest. Dat heeft Brussels minister van Energie Evelyne Huytebroeck (Ecolo) gezegd in het parlement. Ze reageerde daarmee op het vertrek van energieproducent Nuon van de Brusselse markt.

Nuon zorgde drie weken geleden voor een kleine schok door aan te kondigen dat het in Brussel geen nieuwe elektriciteits- en aardgascontracten meer afsluit. De mensen die al klant zijn bij Nuon, hebben niets te vrezen.

Als reden haalde het bedrijf 'de logge Brusselse wetgeving' aan. Nuon werd daarin bijgetreden door onder anderen Open VLD-fractieleidster Els Ampe, die om een evaluatie van het systeem vroeg om zo tot een echte liberalisering van de Brusselse energiemarkt te komen.

Met die liberalisering wil het vooralsnog niet echt vlotten. Electrabel houdt een stevige greep op de markt: 92 procent van de leveringspunten voor elektriciteit en 91 procent van de leveringspunten voor gas zijn in handen van de firma. "De oorzaken daarvan lopen erg uiteen," zegt Nico De Bie van de consumentenorganisatie Test-Aankoop. "Brussel heeft ten eerste strengere regels voor de leveranciers. Zo kan alleen de vrederechter beslissen af te sluiten bij wanbetaling en moeten de contracten een minimumduur van drie jaar hebben. Dat moet de consument beschermen, die in Brussel kwetsbaarder is dan in de rest van België. Maar dat mag geen excuus zijn voor de Brusselse regering. Je moet de armoede aanpakken in plaats van strenge regels op te leggen aan energieproducenten. De regering ontloopt hier haar verantwoordelijkheid."

Die strengere regels leiden wel tot minder concurrentie, aldus Test-Aankoop. Ook al omdat de Brusselse markt erg klein is. De kosten voor de leveranciers wegen niet op tegen de baten. Ter illus­tratie: Brussel is goed voor 7,4 procent van de Belgische elektriciteitsmarkt en voor 5,5 procent van de gasmarkt.

Een andere verklaring is de trouw van de klanten. De Bie: "De liberalisering van de Brusselse energiemarkt heeft langer aangesleept dan de Vlaamse of Waalse. En ook daar hebben we gezien dat het een paar jaar duurt voordat de consumenten doorhebben dat vergelijken loont. Het aandeel van Electrabel is in de andere gewesten ondertussen al gezakt tot ongeveer zestig procent. In de toekomst gaan we dat effect waarschijnlijk ook in Brussel zien."

Lampiris, nu de voornaamste concurrent van Electrabel in Brussel, overweegt voorlopig niet te vertrekken. De firma laat wel weten dat de complexe procedures voor wanbetalers "op de cijfers wegen."

Tijdens het debat in het Brussels parlement beloofde Huytebroeck een evaluatie van de regelgeving. Ze zou daarvoor overleg plegen met alle betrokken partijen. De minister wil het leven van de leveranciers vergemakkelijken, evenwel zonder aan de sterke sociale bescherming van de Brusselaars te raken. Haar kabinet wijst er ook op dat twee nieuwe spelers, RWE en Octa+, op het punt staan de gas- en elektriciteitsmarkt te betreden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni