Piloten Brussels Airlines bereid om in te leveren

© PhotoNews
Updated: 20-05-2020 - 14:55

In een poging naakte ontslagen zoveel mogelijk te vermijden bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines stellen de piloten voor om de komende twee jaar minder te gaan vliegen. Dat schrijven ze in een open brief. In een reactie zegt Brussels Airlines evenwel dat het streeft naar structurele oplossingen, "niet naar tijdelijke".

Op die manier zouden de piloten tot 45 procent loon inleveren, wat gecumuleerd tot 100 miljoen euro besparingen kan opleveren. "Het gaat om een voorstel tot collectieve arbeidsduurvermindering, om zo alle piloten aan boord te houden", verduidelijkt Anita Van Hoof van de socialistische bediendebond BBTK. Het voorstel komt van de piloten, maar wordt gesteund door de vakbonden.

De piloten hopen zo banen veilig te stellen van het vliegend personeel bij Brussels Airlines. Die mensen zijn nodig als er in 2023 opnieuw sprake is van groei, klinkt het.
De directie van Brussels Airlines heeft vorige week een herstructureringsplan aangekondigd waarbij duizend banen op de tocht staan, een kwart van het personeelsbestand van de Belgische luchtvaartmaatschappij. Er staan 191 pilotenjobs op de helling.

De vakbonden hebben het voorstel overgemaakt aan de directie, aldus Filip Lemberechts van de liberale vakbond. "Die heeft akte genomen en geantwoord dat dit soort besprekingen best aan de onderhandelingstafel gevoerd wordt."

Structurele oplossingen

In een uitgebreide reactie zegt het bedrijf nota van het voorstel te nemen en open te staan om "alle voorstellen die op tafel liggen te bespreken om het voortbestaan van het bedrijf te verzekeren en op lange termijn een competitieve positie voor Brussels Airlines te creëren".

Tegelijk zegt het bedrijf naar structurele ingrepen te streven en niet naar tijdelijke. "Om structurele winstgevendheid te bekomen en zo dus een solide groei mogelijk te maken is het noodzakelijk om de kosten te verlagen en de efficiëntie en productiviteit te verhogen. Het is belangrijk om naar structurele oplossingen te streven en niet naar tijdelijke maatregelen", klinkt het bij Brussels Airlines.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?