© Saskia Vanderstichele

Pleidooien in Deliveroo-zaak vinden in november 2023 plaats

© Belga
03/03/2022

De pleidooien in de Deliveroo-zaak vinden plaats op 16 en 17 november 2023. Dat heeft de arbeidsrechtbank van Brussel donderdag beslist.

Op 12 januari ging het Brusselse arbeidsauditoraat in beroep tegen het vonnis van de Franstalige arbeidsrechtbank over het zelfstandigenstatuut van de maaltijdkoeriers van Deliveroo. Dat vonnis was op 8 december uitgesproken en stelde Deliveroo in het gelijk door te stellen dat er geen reden is om de relatie tussen zelfstandige bezorgers en het maaltijdbezorgplatform van Deliveroo te herkwalificeren als een arbeidsovereenkomst.

Ook de socialistische vakbond BTB-ABVV en de koeriers die lid zijn, lieten op 18 januari weten beroep aan te tekenen tegen het vonnis. Volgens hen gaat het wel degelijk om schijnzelfstandigheid, maar zijn de koeriers eigenlijk werknemers.

'Erkenning van ons model'

"Deze uitspraak is een belangrijke erkenning van ons model", reageert Rodolphe Van Nuffel, woordvoerder van Deliveroo. "We hebben altijd gezegd dat koeriers met Deliveroo willen werken vanwege de flexibiliteit die het werk hen biedt en het vonnis betekent voor hen dat ze flexibel kunnen blijven omdat ze zelfstandig zijn."

De rechtbank wees volgens Deliveroo op een aantal kenmerken van het Deliveroo-model. "Die ondersteunen de vaststelling van zelfstandigheid, waaronder de uitgesproken bereidheid van de koeriers om onafhankelijke diensten te verrichten, de vrijheid om de arbeidstijd te organiseren en de afwezigheid van hiërarchische controle vanuit Deliveroo", benadrukt Van Nuffel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie