Prijsstijgingen drijven horeca in het nauw

© tvbrussel
21/08/2007
Als er niet snel een regering komt die maatregelen neemt voor de horeca, dreigen er veel restaurants failliet te gaan. Dat zegt Horeca Brussel. De energieprijzen en de kosten van basisproducten zijn zoveel gestegen dat ook de prijzen op de kaart de hoogte zullen ingaan. En dat zal klanten wegjagen.

Philippe Trine, de ondervoorzitter van Horeca Brussel en eigenaar van La Rotonde, vreest dat hij binnenkort heel wat ontevreden klanten zal hebben omdat de prijzen de hoogte in zullen gaan.

"We krijgen problemen met de prijsstijgingen van gas, elektriciteit, stookolie, eieren, groenten, vlees en vis. Dat zal tien of vijftien procent meer kosten," vertelt Trine.

Dit probleem geldt niet alleen voor de restaurateurs en de klanten, maar voor heel de Brusselse economie. De horeca is de belangrijkste economische sector van het gewest. Toeristen komen vaak speciaal voor de gastronomie naar Brussel, zegt Trine. De overheid moet dit beseffen en maatregelen nemen.

"De overheid heeft ons een BTW-tarief van zes procent beloofd. Nu is het 21 procent, dat is heel duur. In Nederland is dat zes procent, in Duitsland negen procent, en in Luxemburg drie procent," weet Trine.

Maar België heeft momenteel geen regering, en het water staat de restaurants nu aan de lippen. "Als de prijs zo blijft, dan zullen heel wat horecazaken failliet gaan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni