Productie Audi Brussel bedreigd door wegblokkades Spanje

De productie van Audi Brussel in Vorst valt de komende twee dagen zo goed als zeker stil door een staking van de vrachtwagenchauffeurs in Spanje. Dat bevestigen de vakbonden. Audi laat enkele onderdelen uit Spanje overkomen, maar die geraken door de blokkades van de vrachtwagenschauffeurs niet tot in Vorst.

Audi Brussel krijgt van de Seat-fabriek in Pamplona de kant en klare carrosserieën voor de Volkswagen Polo aangeleverd. Die onderdelen worden dagelijks per vrachtwagen aangevoerd, maar geraken nu niet voorbij de grens van Spanje met Frankrijk.

Volgens Hedwyn De Clerck van de socialistische vakbond van Audi Brussel is het personeel de komende twee dagen zo goed als zeker technisch werkloos: "Normaal gezien kunnen we nog verder werken tot vanmiddag 12 uur, om dan vanmiddag de stukken die we nog hebben een beetje op te werken. Er is 99 procent kans dat we morgen en overmorgen technisch werkloos zijn."

De fabriek heeft een voorpsprong van 2.000 wagens, de aflevering van afgewerkte Volkswagen Polo's komt voorlopig dus niet in het gedrang.

Spaanse en Portugese vrachtwagenchauffeurs protesteren al enkele dagen tegen de hoge brandstofprijzen. Ze staken en blokkeren de wegen in Spanje, Portugal en Frankrijk. Bij die acties zijn al twee doden gevallen.

De meeste Spaanse autofabrieken leggen de productie vandaag al stil. Het gaat om onder meer Nissan, Mercedes Benz en Renault. Ook de bevoorrading van auto-onderdelen komt stilaan in het gedrang.

Eerder meegemaakt
Voor Audi Brussel is het niet de eerste keer dat het moeilijkheden ondervindt door logistieke acties in het buitenland. In het najaar van vorig jaar moest de band worden stilgelegd omdat de aanvoer van carrosserieonderdelen voor de Audi A3 stilviel door een staking bij de Duitse spoorwegen.

Audi Brussel vierde gisteren zijn eenjarig bestaan in Vorst met het nieuws dat de Audi A1 vanaf volgend jaar exclusief in Vorst gebouwd zal worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?