Protest bij sorteerders van gele en blauwe vuilniszak

Bij het afvalsorteercentrum in Vorst hebben de werknemers van Brussel-Recyclage en Brussel-Papier maandag het werk neergelegd. Ze protesteren tegen de moderniseringsplannen van het bedrijf, waardoor er banen geschrapt zullen moeten worden.

De afvalsorteerbedrijven Brussel-Recyclage en Brussel-Papier zijn op dezelfde site in Vorst gevestigd en behoren allebei tot het Gewestelijk Agentschap voor Netheid, kortweg Net Brussel. Ze staan in voor het recycleren van de blauwe vuilniszak (verpakkingsafval) en de gele vuilniszak (papier en karton).

Dat sorteren gebeurt momenteel nog manueel, maar Net Brussel wil het proces automatiseren, waardoor een aantal jobs zullen sneuvelen. Volgens de vakbond wordt tegen juni 2009 al met de eerste moderniseringswerken gestart. In de twee bedrijven, waar momenteel een zeventigtal laaggeschoolde arbeiders werken, zouden daardoor zo'n twintig banen geschrapt moeten worden.

Brussel-Papier en Brussel-Recyclage zijn voor een deel privé maar voor een ander deel eigendom van het Brussels Gewest. En daar vindt men de staking onbegrijpelijk. Volgens staatssecretaris van Openbare Netheid Emir Kir (PS) gaat het om een misverstand want er is geen enkel ontslag gepland.

De vakbonden zeggen ook vandaag en woensdag nog te zullen staken. De zakken zullen wel opgehaald maar niet gesorteerd worden op de site in Vorst, zegt overheidsvakbond VSOA. Het afval wordt nu naar andere sites van Net Brussel overgebracht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?