Het jaar is nog niet gedaan, maar het is nu al duidelijk dat Brussel in 2008 een recordaantal faillissementen moest verwerken. Nooit eerder moesten zoveel Brusselse ondernemingen de boeken neerleggen. Vooral starters en kleine handelszaken zijn het slachtoffer van de financiële crisis.

Meer dan achtduizend Belgische ondernemingen gingen afgelopen jaar failliet volgens berekeningen van Graydon. Dat is een absoluut record. Een vierde van alle Belgische faillissementen wordt in Brussel uitgesproken.

"Dat hadden we verwacht, het zijn de gevolgen van de financiële crisis. Maar het is ook het gevolg van grote aantal nieuwe ondernemingen in 2007," zegt minister van Economie Benoit Cerexhe (CDH).

Vooral kleine ondernemingen gaan failliet, zegt Anton Van Assche van Unizo. "De meeste Brusselse ondernemingen zijn kleine ondernemingen die dicht bij de consument staan, zoals horeca en kleinhandelszaken. Dat is het grootste aandeel van de Brusselse economie. Dan is het ook logisch dat daar de meeste faillissementen vallen."

Starters hebben vaak kleine financiële buffers en zijn daardoor als eerste het slachtoffer van de crisis, legt Van Assche uit. "Soms worden ze te laat betaald door klanten, maar aan het einde van de maand moeten ze wel het personeel betalen."

De overheden moet lastenverhoging vermijden, zegt Unizo en zorgen voor preventie en startersadvies. Volgens Cerexhe worden er inspanningen geleverd. "Met het Waarborgfonds en de Gewestelijke Investeringsmaatschappij geven we zeer korte kredieten geven aan de ondernemingen."

Unizo vraagt ook onderzoek naar de oorzaken van de falingen om later betere preventieve maatregelen te kunnen nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni