Roemenen vullen tekort aan verpleegsters op

© tvbrussel
02/08/2006
Een paar maanden geleden ging een aantal Brusselse ziekenhuizen naar Roemenië om verpleegkundigen te zoeken. Verpleegkundigen zijn immers schaars op de Belgische arbeidsmarkt. In het Sint-Elisabethziekenhuis werken al enkele Roemenen. Het ziekenhuis is tevreden met de buitenlandse verpleegsters, en wil in september bijkomende geriatrisch verpleegkundigen zoeken in Roemenië.

In België zijn verpleegkundigen die in de operatiekamer willen werken, dun gezaaid. Het is een technische aangelegenheid met weinig rechtstreeks contact met de patiënten. En dat spreekt Belgische verpleegkundigen niet aan.

De Roemeense verpleegkundigen worden via een bureau in Roemenië geselecteerd. Ze moeten Frans of Nederlands kennen, en een gediplomeerd zijn. Dat de Roemeense infrastructuur wat minder goed uitgerust is, is voor Eric Vanderheyden - directeur Nursing in het Sint-Elisabethziekenhuis - geen obstakel. "Er zijn minder ziekenhuizen dan in België, en er is misschien wat minder hoogtechnologisch materiaal. Maar zij hebben voldoende verpleegkundige kennis om hier te kunnen functioneren."

Voor de Roemeense verpleegkundigen heeft een contract een Brussel vooral financiële voordelen. In Roemenië verdient een verpleegkundige 300 euro, in België is dat 1.500 euro. Ook het ziekenhuis wint bij de aanwerving van Roemeense verpleegkundigen, zegt Eric Vanderheyden. "De kostprijs is minder dan een interim-verpleegkundige, en we hebben het voordeel dat we vast personeel engageren, zodat we zeker zijn dat ze minstens enkele jaren zullen blijven."

Eric Vanderheyden benadrukt ook dat een Roemeense verpleegkundige hetzelfde contract heeft als een Belgische verpleegkundige, en dus juist hetzelfde verdient.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni