Schauvliege: 'Kan niet dat uitbreiding luchthaven op Vlaanderen wordt afgeschoven'

© Brussels Airport via Twitter

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) verklaarde in het Vlaams parlement nog geen dossier van Brussels Airport te hebben ontvangen over een mogelijke uitbreiding van de luchthaven. Ze vindt het ook niet kunnen dat alle lasten van zo'n uitbreiding op de schouders van Vlaanderen terecht zouden komen.

"Ik heb altijd gezegd dat er een evenwichtige spreiding moet zijn. Het kan niet zijn dat alles richting Vlaanderen wordt verschoven. Ik denk dat dat een duidelijk standpunt is van de Vlaamse Regering." Dat antwoordde Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) dinsdag op een parlementaire vraag van Bart Nevens (N-VA) over de plannen van de luchthaven.

Tegen 2040 wil Brussels Airport het aantal passagiers optrekken van 23 miljoen naar 40 miljoen. Mogelijk wordt daarvoor startbaan 25L verlengd met 900 meter, krijgt ze er een taxibaan bij en wordt ze omringd door een geluidsmuur van 4 kilometer lang en 18 meter hoog. Dat zien onder meer de gemeenten Steenokkerzeel en Erps-Kwerps niet zitten.

'Ik waak over de leefkwaliteit'

"Er is nog geen aanvraag tot vergunning en er werd nog geen concreet plan voorgelegd aan Vlaanderen, laat staan besproken met Vlaanderen," zei Schauvliege dinsdag. "De plannen, als die er zouden zijn, moeten uiteraard passen binnen het huidige planologische kader. Als dat niet zo is, kan er ook geen sprake zijn van een vergunning, tenzij er een nieuw planningsinitiatief zou worden genomen."

In dat geval moet er ook een nieuwe milieueffectrapport (MER) worden gemaakt en moeten alle alternatieven worden bekeken.

"Bij die MER wordt natuurlijk ook de leefkwaliteit en de volksgezondheid van de omwonenden meegenomen als een van de belangrijke randvoorwaarden op basis waarvan eventueel, als dit zo zou zijn, zou moeten worden beslist", aldus de minister. "Voor mij is het cruciaal dat ik zal waken over de leefkwaliteit, de leefomgeving, het leefmilieu, het fijn stof, de CO2, de geluidshinder, de ruimtelijke inplanting en alles wat erbij komt kijken.".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?