'Sew for life' leidt vrouwen zonder papieren op tot naaister

© Camille Cooken
| Het atelier bevindt zich in het North Lab, niet ver van het Noordstation.

Talloze vrouwen op de vlucht wachten in Brussel op hun papieren. In die tussentijd wil Ftouma Laayoune, couturier en designer, hen opleiden tot naaister. Het doel is dat ze op die manier financieel onafhankelijk zullen zijn zodra hun juridische status in orde is.

Van de 36 procent vrouwen die in 2019 in Brussel asiel aanvroegen, was 6 procent alleenstaand, zo blijkt uit cijfers van Fedasil. "Vroeger kwamen vrouwen vooral naar België via een visum voor gezinshereniging, nu zijn het steeds vaker vrouwen die niet trouwen maar zelf naar België komen," zegt Laayoune.

Vrouwelijke asielzoekers zijn vaak minder zichtbaar dan mannelijke asielzoekers. Ook zijn ze volgens Laayoune vaak kwetsbaarder en meer geïsoleerd, omdat ze moeite hebben om de weg naar de sociale hulpverlening te vinden.

Het doel van het project SewForLife is dan ook een school te creëren die vrouwen economisch zelfstandig zal maken. De school wil ook taalcursussen aanbieden, les geven in micro-business management, het bouwen van een webwinkel, en bijvoorbeeld grafisch ontwerp.

Modestudenten van La Cambre zullen ook van hun diensten gebruik kunnen maken om zo samen hun eindejaarsshow te maken. "Zo hoop ik de modemensen van La Cambre uit hun bubbel te halen en een duurzame link te creëren tussen de studenten en deze mensen die leven in een precaire situatie," zegt Laayoune.

Vluchtelingenkampen

Laayoune kwam op het idee in Griekenland, waar ze ook aan de slag ging met vrouwen op de vlucht en hen naailessen gaf. In de vluchtelingenkampen zag ze dat veel vrouwen wel basisvaardigheden hebben op het gebied van naaien, maar geen technische achtergrond in naaien of design.

Via een crowdfundingsactie, gelanceerd bij Growfunding, zoekt Laayoune nog naar verschillende naaimachines en een paar taalleerkrachten Nederlands en Frans. In oktober wil ze beginnen met de eerste lessen. Per klas zullen er acht vrouwen deelnemen.

Het atelier van SewForLife is gevestigd in Lab North in de omgeving van het Noordstation. Het zal de eerste organisatie in Brussel zijn die een gespecialiseerde opleiding en tewerkstelling aanbiedt voor vrouwen zonder papieren. In de toekomst hoopt Laayoune haar praktijk ook elders ter wereld te lanceren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?