Shoppingtip: Het "B"-Gevaar

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
17/02/2007
Limburger Erik Deneyer had weinig met Brussel te maken toen hij dertien jaar geleden het plan opvatte om een stripwinkel te openen. Het waren vooral de uitgevers die hem naar de hoofdstad dreven. Franstalige stripwinkels zijn er hier genoeg (een 25-tal als je ook de kleine verkooppunten meetelt), maar op dat ogenblik had met Idéfix in de Dansaertstraat juist weer een Nederlandstalige leverancier van de negende kunst de deuren gesloten.

Deneyer vond een stek in de Ilot Sacré, wat hem op het idee bracht om zijn winkel 'Het eiland Amoras' te noemen, naar het eerste Suske en Wiske-album. Studio Vandersteen gaf echter geen toestemming en daarom richtte Deneyer zich tot de sympathiekste aller Belgische tekenaars: Marc Sleen. Het "B"-Gevaar was het tweede album in de reeks 'De avonturen van Van Zwam', dat later zou uitgroeien tot de bekende Nero-reeks. De strip gaat over een verjongingsmachine, en dat zijn strips in zekere zin ook. En dat de 'B' ook naar Brussel verwijst, is goed meegenomen. Populaire strips als Suske en Wiske of Nero vormen voor Deneyer wel niet het grootste aandeel in zijn verkoop. Hij moet het toch meer hebben van de echte Nederlandstalige liefhebber die op zoek is naar meer gespecialiseerde uitgaven. Een van de grootste troeven van Het "B"-Gevaar is wellicht de expertise die Deneyer de afgelopen jaren op dat vlak heeft opgebouwd. Wie de website van de zaak bezoekt, vindt daarop recensies en quoteringen van alle uitgaven die in de winkel te verkrijgen zijn. Die worden allemaal door Deneyer en enkele medewerkers in alle onafhankelijkheid geschreven. In 2006 waren dat er bij benadering 550. De dag voor ons bezoek had Deneyer nog pas veertien nieuwe verhalen binnengekregen, waarvan hij er ondertussen zeven gelezen had.

En hoe zit het dan met de kwaliteit van wat er allemaal op de markt wordt gegooid? Deneyer: "Je zou dat kunnen vergelijken met film. Van de duizend films die op een jaar verschijnen, is waarschijnlijk tien procent echt de moeite om te gaan bekijken, en vijf procent om ook in huis te halen. Op de 600 strips die hier op een jaar binnenkomen, zullen er een vijftigtal zijn die echt koopwaardig zijn. Om dat getal nog verder de hoogte in te krijgen is Deneyer ook zelf een uitgeverijtje begonnen: Enigma. Hij stopt ons enkele exemplaren in handen van Usagi Yojimbo, het Japanse samoeraikonijn. En de eerste aflevering van 'Under the Ink', een bijzondere reeks waarin tekenaars (de Belg Al Severin is de eerste) met schetsen en tekeningen hun technieken demonstreren en de 'lezer' kunnen aanzetten om zelf te gaan tekenen. Er zitten zelfs kalkpagina's tussen de gewone bladzijden. In de portfolio van de uitgeverij zitten ook nog een hele reeks ex-libristekeningen van binnen- en buitenlandse tekenaars. Die komen ook regelmatig langs voor signeersessies en tentoonstellingen. Verder maakt Deneyer deel uit van De Nerotiekers, een vereniging van Vlaamse en Brusselse stripliefhebbers die tegen het einde van de maand zullen bekendmaken wat volgens hen de beste strip was die in 2006 in het Nederlandstalige taalgebied is verschenen.

:: Het "B"-Gevaar, Greepstraat 15, 1000 Brussel - 02-513.14.86 - info@b-gevaar.com
open: maandag > zaterdag van 11.30 > 18.30 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni