Sibelga eist schadevergoeding van opgestapte topvrouw

Raphaël Lefere
© Sibelga
| Raphaël Lefere
© Sibelga
| Raphaël Lefere

Daags nadat bekendraakte dat Marie-Pierre Fauconnier haar functie van CEO van Sibelga neerlegde, heeft de Brusselse intercommunale dinsdag een tijdelijke topman aangesteld. Raphaël Lefere wordt algemeen directeur ad interim. De intercommunale zal bovendien van Fauconnier een "een volledige vergoeding van de financiële schade eisen".

Officieel stapte Fauconnier omwille van persoonlijke en gezondheidsredenen op bij de beheerder van het distributienetwerk voor gas en elektriciteit in Brussel. Maar aan de krant Le Soir zei de voormalige Sibelga-baas dat ze een fout begaan had door Sibelga de advocatenkosten te laten betalen van een geschil tussen Fauconnier en Google. Ze spreekt van een bedrag van 130.000 euro, dat ze integraal wil terugbetalen.

Fauconnier had volgens L'Echo vorig jaar een geschil bij de Gegevensbeschermingsautoriteit gewonnen tegenover Google, dat beroep aangetekend heeft. Ze nam het volgens de zakenkrant niet dat Google weigerde bepaalde artikels over haar te verwijderen uit de zoekrobot. Ze eiste ook tevergeefs dat Google pagina's over haar mogelijke politieke kleur verwijderde.

Sibelga zal dus een volledige vergoeding van de geleden schade verhalen bij Fauconnier. De intercommunale laat ook weten dat het bestuurscomité dinsdag akte nam van het ontslag en bovendien Raphaël Lefere aangesteld heeft als algemeen directeur ad interim.

"Tot slot bevestigt het bestuurscomité opnieuw het volste vertrouwen te hebben in de openbare onderneming en kondigt het aan dat er binnenkort een aanwervingsprocedure wordt opgestart. Het bestuurscomité zal aan de raad van bestuur voorstellen om een herziening van diverse interne procedures op te starten."

Fauconnier kwam eind 2018 aan het hoofd van Sibelga te staan. Voordien was ze kabinetschef van Laurette Onkelinx.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?