Sint-Jansziekenhuis neemt Sint-Etienne over

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
13/06/2007
De plannen voor een overname van Sint-Etienne door het Sint-Jansziekenhuis zijn klaar. Een grote fusie moet de ziekenhuizen competitief houden. Het personeel is ongerust.
Het is een publiek geheim: Brussel heeft tweeduizend overtollige ziekenhuisbedden. Zowel openbare als privéziekenhuizen zijn volop bedden aan het herschikken om concurrentieel te blijven op de gezondheidsmarkt. Sint-Etienne, een klein ziekenhuis van 180 bedden in de Middaglijnstraat in Sint-Joost, kon niet achterblijven. Het had met het middelgrote Sint-Jansziekenhuis al een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Zopas is het personeel ingelicht over de overname van Sint-Etienne door Sint-Jan, een operatie die doorgaat onder de naam H2.

"We hebben een consulent aangesteld die de operatie in goede banen moet leiden," zegt Patrick Gérard, directeur van Sint-Jan. "Over zes maanden moeten we al een heel stuk verder staan. De volledige fusie zal nog wat langer duren. Het is niet zoals bij Arcelor. We moeten ons aan bepaalde regels (van de federale gezondheidszorg, red.) houden." In 2012 moet de volledige overname rond zijn.

Directeur Gérard ontkent dat Sint-Etienne in slechte papieren zit. "De financiën van beide ziekenhuizen, Sint-Jan én Sint-Etienne, zijn in evenwicht," zegt hij. Toch hangen er donkere wolken boven het ziekenhuis in Sint-Joost-ten-Node. Sinds de defusie, in 2005, met het Anderlechtse ziekenhuis Sint-Anna en Sint-Remigius zit Sint-Etienne in een precair overgangsstatuut. Volgend jaar zal de federale overheid de financiering herbekijken. Het ziekenhuis kent geen volledige bezettingsgraad. Onaangename verrassingen zijn niet uit te sluiten.

Concreet wil het Sint-Jansziekenhuis zowat de helft van de honderd tachtig ziekenhuisbedden van Sint-Etienne overhevelen naar zijn site in de Broekstraat. In Sint-Etienne zouden alleen nog de kraamkliniek, de pediatrie en dertig bedden voor de chirurgie overblijven. Misschien kan Sint-Etienne de psychiatrie overnemen van Sint-Jan, "maar dat is nog niet zeker," zegt vakbondsafgevaardigde van Sint-Etienne Claire Derclaye (CNE), die de overname met argusogen bekijkt. Hoedanook houdt Sint-Etienne niet genoeg bedden over om als zelfstandig ziekenhuis te functioneren.

De vakbonden zijn op zich niet tegen een fusie. "We weten ook dat er in het huidige ziekenhuislandschap in Brussel iets moet gebeuren," zegt Derclaye. Maar het personeel vreest wel dat het ziekenhuis in Sint-Joost uitgekleed zal worden tot er alleen nog een polikliniek overblijft. "En daar zijn we tegen gekant. We willen voor onze patiënten in deze buurt een volwaardig ziekenhuis," zegt Derclaye. "Een overname zoals die er nu uitziet, betekent de stille dood van Sint-Etienne."

De directie van Sint-Jan heeft het personeel verzekerd dat er bij de fusie slechts acht van de 545 ziekenhuisbedden worden afgebouwd. De 330 personeelsleden van Sint-Etien-ne zouden dus niet direct hoeven te vrezen voor hun baan. "Maar bij een fusie weet je nooit," stelt Derclaye. "We hebben de vraag gesteld naar eventuele afvloeiingen, maar we hebben nog geen duidelijk antwoord gekregen."

Vakbonden en personeel beraden zich deze week over eventuele acties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni